Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/italienskt-foretag-stammer-trafikverket-for-fortal/

STHLM

Italienskt företag stämmer Trafikverket för förtal

En nedfart till vägprojektet förbifart Stockholm på Lovön utanför Stockholm. Förbifarten ska gå mellan Kungens kurva i syd till Häggvik i Sollentuna i norr. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det italienska byggföretaget Vianini Lavori har stämt Trafikverket på 80 miljoner euro för förtal. I stämningsansökan anklagas myndigheten för att ha återgett osanna, komprometterande uppgifter om Förbifart Stockholm till medierna.

– Vi har svårt att veta hur vi ska oss an detta, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Rätta artikel

DN har tidigare berättat om att Vianini Lavori stämmer myndigheten på 80 miljoner euro (836 miljoner kronor) efter att Trafikverket hävt ett kontrakt för bygget av Förbifart Stockholm.

I stämningsansökan, som DN nu tagit del av, skriver det italienska företaget att mediabevakningen och det hävda kontraktet allvarligt skadat bolagets rykte. De menar därför att Trafikverket gjort sig skyldigt till förtal.

Kontraktet mellan Trafikverket och LSAB, ett svensk bolag med Vianini Lavoris som en av två delägare, avbröts i mars med hänvisning till arbetsmiljöproblem.

Företaget menar att hävandet av kontraktet helt saknar grund. Snarare var det ett resultat av ”ett systematiskt agerande som syftade till att skada Vianini Lavoris och CMC:s anseende”. Italienska CMC är den andra delägaren i LSAB. Trafikverket har däremot inte fått kännedom om att hävningsbeslutet har överklagats.

I stämningsansökan, som är ställd till en civildomstol i Rom, målar Vianini Lavori upp en bild av att Trafikverket på olika sätt försökt förhindra byggets fortskridande.

Myndigheten ska bland annat ha sparkat företagets projektledare på grund av dennes bristande engelskkunskaper och gjort missvisande och falska uttalanden i media. Den sparkade projektledaren ska även ha påtalat stora brister i projektplanen, vilket inte godtogs av myndigheten, står det i ansökan.

Tunnelbygget på Lovön, som är en del av Förbifart Stockholm, har varit problemtyngt. Arbetsmiljöverket utfärdade i fjol ett vitesföreläggande för problem med utrymningslarmet och för att det saknades utrymningsskyltar och kontrollsystem för hur många arbetare som befann sig under jord. Runt ett 60-tal tillbud har anmälts på arbetsplatsen.

Bygget utsågs i december till Sveriges sämsta av tidningen Byggarbetaren, men varken Arbetsmiljöverket eller fackföreningen Byggnads ställde sig bakom utnämningen då de menade att det skett förbättringar. Situationen ska däremot ha försämrats under våren, enligt Trafikverket.

I stämningsansökan uppger Vianini Lavori att de utsatts för ett mediadrev och refererar till kritiska artiklar i bland annat SVT, tidningen Arbetet, tidningen Proletären och sajten Stoppa fusket.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att de just nu går igenom stämningsansökan och att de inte vill kommentera den än.

– Vi har svårt att veta hur vi ska ta oss an detta. Det återstår en hel del analys. Stämningen är även till ställd till svenska staten, även om vi är ansvariga för projektet, säger han till DN.

Hur ställer sig Trafikverket till att företaget anklagar er för att ha systematiskt försökt förstöra deras rykte?

– Varje ord i en sådan här dialog kommer att vägas med guldvåg och vi vill därför inte kommentera varken det ena eller andra i nuläget. Vi står bakom att vi hävde kontraktet. Vi har på fötter för det beslutet, säger Bengt Olsson.

Vianini Lavori yrkar även på att Trafikverket ska betala för att publicera en framtida dom i sin helhet i Dagens Nyheter, Dagens Industri och Dagens Samhälle, samt i flera italienska tidningar.

Kontraktet var totalt värt 3,5 miljarder kronor och Trafikverket har hittills betalat ut 750 miljoner kronor.

DN söker Vianini Lavori.