Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ivan-solander-4ans-buss-ar-ett-skraddarsytt-helvete/

STHLM

Ivan Solander: 4:ans buss är ett skräddarsytt helvete

17.12. Västerbroplan

Ivan Solander
Rätta artikel

Än en gång har jag trotsat förnuftet. Närmast instinktivt vet jag att det är ett felaktigt beslut. Oviljan mot att promenera i åtta minuter fick överhanden och latheten leder närmast målsökande upp på 4:ans buss i riktning mot Radiohuset. 

Ibland föreställer jag mig att det finns ett personligt anpassat helvete för människor som förtjänar en vertikal envägsbiljett nedåt efter att de lämnat jordelivet.
Den tanken är oftast reserverad åt de absolut värsta förbrytarna. 

Mördaren med torgskräck måste efter avtjänat straff och eventuellt följande jordeliv spendera evigheten på Sergels torg. Den spindelrädde krigsförbrytaren tvingas samexistera med fågelspindlarna på Skansens terrarium, tills tiden stannar.  

Jag placerar egentligen inte mig själv i kategorin för personer som förtjänar ett skräddarsytt helvete. Men det spelar ingen roll. För jag har än en gång hamnat där.

32 minuter. Så lång tid ska de 5,3 kilometerna ta att åka enligt bussbolagets hemsida. En genomsnittsfart på hisnande 9,9 km/h. Men vad är 32 minuter på en plats där rummets och tidens regler satts ur spel? 

På en sådan plats är vi nu fast tillsammans, vi kränger fram och tillbaka trots att bussen verkar stå still och jag undrar vad mina medpassagerare har gjort för att förtjäna det här. Har de lagt krokben för en nunna, kastat upp en bengalisk eld på familjeläktaren eller köpt blodsdiamanter till vigselringen?

Förmodligen är evighetsresan inte kopplad till vare sig deras eller mina ondskefulla handlingar. Den är nog bara resultatet av bakåtsträvande stadsplanering och ogenomtänkta resplaner. Jag borde ha tagit tunnelbanan.

Ivan Solander är praktikant på Dagens Nyheter och lider förmodligen av bussfobi.