Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ivo-inleder-tillsyn-om-hur-patienter-prioriterats-pa-karolinska/

STHLM

Ivo inleder tillsyn om hur patienter prioriterats på Karolinska

Ivo har startat en tillsyn av Karolinska universitetssjukhuset. Det efter att vårdpersonal larmat om att patienter kan ha prioriterats bort från intensivvård – trots att det finns plats, skriver SVT.

– Vi har särskilda prioriteringar som är aktuella vid resursbrist. Och där är vi inte nu, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm till DN.

Det är efter flera anonyma tips till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om hur man gör prioriteringar kring vilka som får intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset som myndigheten beslutat att starta en tillsyn av sjukhuset.

Enligt ett av tipsen som SVT tagit del av handlar det om att man prioriterat bort patienter som skulle kunna behöva respiratorvård under lång tid - eftersom en annan patient med bättre prognos kan komma att behöva platsen om några dagar.

– Några tips handlar om prioriteringen av njursjuka till intensivvård. Utifrån de indikationerna väljer vi att starta en tillsyn på Karolinska universitetssjukhuset. Vi kommer nu att granska verksamheten, säger Linda Almqvist, chefsjurist på Ivo, till SVT.

Enligt SVT gäller inte tipsen bara Karolinska - utan även andra sjukhus i regionen, där man gör olika prioriteringar när det kommer till vilka patienter som ska få intensivvård. Med anledning av anmälningarna kallade Ivo in chefsläkare i regionen till ett möte i förra veckan för att diskutera prioriteringar i ett läge där det fortfarande finns lediga intensivvårdsplatser i regionen. På fredagen hölls ett uppföljande möte.

– Då fick vi information om tillsynen gällande de njursjuka patienterna och så berättade vi för Ivo hur vi hanterat den information vi fått. Så vi har beskrivit för Ivo hur vi arbetar och hur vi fördelar intensivvårdsresurserna, säger Johan Bratt, chefsläkare i region Stockholm, till DN.

Chefsläkare Johan Bratt på Region Stockholm säger att det i dag inte finns någon resursbrist i regionen.
Foto: Magnus Hallgren

Johan Bratt säger att det i dag inte finns någon resursbrist, och att det finns gott om intensivvårdsplatser.

– Det som gäller då är normal prioritering. Det vill säga att den som behöver intensivvård ska få det enligt de vanliga kriterierna vi använder oss av.

Hur ser du på att patienter kan ha prioriterats bort?

– Jag kan inte de fallen i detalj förstås. Men är det så är det naturligtvis inte bra och det är bra att Ivo tar initiativet till en tillsyn.

DN har tidigare berättat om de prioriteringslistor som tagits fram på Karolinska Universitetssjukhuset för att bedöma vilka patienter som ska få intensivvård.

– Vi har ett beslutsstöd från Socialstyrelsen kring prioriteringar som är aktuella vid resursbrist. Och där är vi inte nu, säger Johan Bratt.

Johan Bratt menar att man kommer fortsätta att informera om vilka prioriteringar som är aktuella i regionen.

– Det gör vi genom att ha tät kontakt med IVA-chefskontaktnätet och våra chefsläkare. Vi klargör hela tiden vad som gäller och har varit tydliga vid flera tillfällen med att det är normal prioritering som gäller.

Hur ser läget ut gällande intensivvårdsplatser i dag?

– Det har skett en fenomenal ökning av intensivvårdsresurser från 90 till 335 på kort tid. Och det är tack vare en fantastisk personalinsats som har gjorts, säger Johan Bratt.

Filippa Nyberg, chefsläkare på Karolinska skriver i ett mejl till DN att sjukhuset inte tagit emot någon information om tillsyn från Ivo, men att man välkomnar en sådan i det läge som sjukvården befinner sig i.

Det är medicinska prioriteringar och framförallt den individuella patientens prognos att överleva intensivvård som avgör beslut för behandling i detta för intensivvården extraordinära läge.”

Inspektionen för vård och omsorg har också fått regeringens uppdrag att att genomföra 1.000 tillsynsinsatser inom äldreomsorgen i alla län med bekräftade covid-19 fall. Det handlar bland annat om att granska vikten av basala hygienrutiner som är viktiga för att undvika smittspridning.

Ivos generaldirektör Sofia Wallström.
Foto: Jessica Gow/TT

Insatserna kommer att göras digitalt eller via telefon de kommande veckorna.

– Vi letar inte fel och vi vet att det är en rådande kris men vill att vårt arbete ska bidra till förbättringsarbete där det behövs, säger Ivos generaldirektör Sofia Wallström på myndigheternas presskonferens på fredagen.

Den senaste månaden har Ivo fått ungefär 200 indikationer på risk inom äldrevården som är relaterade till covid-19. I de flesta fallen handlar det om bristande hygien.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt