Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ivo underkänner Karolinskas utredning av cancerköer

Foto: Alexander Mahmoud

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, underkänner Karolinskas lex Maria-utredning av cancerköer. Ivo öppnar nu ett eget granskningsärende av sommarens cancerköer då ett tjugotal cancerpatienter fick sina operationer för sent. 

– Sjukhuset har inte redogjort tillräckligt för hur man ska jobba för att situationen inte ska uppstå igen, säger Lena Renman, avdelningschef på Ivo.

– Vi är inte nöjda. I vår mening har de inte belyst de bakomliggande orsakerna i tillräcklig omfattning, säger Lena Renman, avdelningschef på Ivo. 

Ivo anser inte att sjukhusets lex Maria-anmälningar med förslag på åtgärder är tillräckliga för att komma tillrätta med bristerna. Ivo saknar bland annat en ordentlig redogörelse för varför det uppstod en brist på sjuksköterskor inför sommaren och hur den situationen hanterades av sjukhuset. Ivo har bett sjukhuset om komplettering i ärendet, men bedömer ändå inte att utredningen är tillräcklig. 

– Bland annat tycker vi inte att man redogjort tillräckligt för hur man ska jobba för att den här situationen inte ska inträffa igen. Vi måste få mer information. 

Ivo startar nu ett granskningsärende mot Karolinska. 

– Vi öppnar en verksamhetstillsyn. Vi har tre lex Marior och klagomål, och vi tittar nu i alla ärendena. Det kan bli aktuellt med inspektion. 

Ett 20-tal svårt sjuka patienter med cancer i övre buken, bland annat bukspottkörteln, fick i somras sina operationer för sent på Karolinska Huddinge. DN har avslöjat hur sjukhuset, trots en extrem personalbrist, tackade nej till hjälp då Danderyds sjukhus som uppfattade hur köerna växt, erbjöd sig att operera patienter i kön. Situationen var känd redan under våren, efter att en grupp operationssjuksköterskor sagt upp sig efter att de begärt löneförhöjning men inte fått det. Men när hälso- och sjukvårdsförvaltningen i juni fick signaler ringde och frågade om det var problem, förnekades kön av sjukhusledningen. 

En av de drabbade var 79-årige Bertil Gustafsson, som intervjuades i DN, efter att hans operation skjutits upp på grund av resursbrist. Bertil Gustafsson avled i slutet av mars. 

Efter att DN uppmärksammat bristerna har en förundersökning startat som gäller fyra patientärenden, om grovt vållande till annans död respektive framkallande av fara för annan. 

Ivo vill bland annat veta hur köproblemen kommunicerades externt och internt av sjukhuset, och vilken effekt sjukhusets planerade åtgärder väntas få för att väntetiderna på operation ska minska. 

I sitt svar till myndigheten har Karolinska bland annat hänvisat till att sjukhuset fått 340 miljoner kronor extra från hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att korta köer på sjukhuset. De som hjälper Karolinska behöver i år inte betala vite om det innebär att de då inte klarar sina egna väntetider. 

– Om andra sjukhus hjälper Karolinska finns risk att deras egna köer ökar, säger Lena Renman.

Sjukhuset har själva gjort en utredning av 12 patienter, och därefter gjort tre anmälningar till Ivo, enligt lex Maria, då patienterna enligt sjukhusets bedömning drabbats av allvarliga vårdskador. Två av patienterna var redan döda vid tidpunkten för anmälningarna till Ivo. 

DN har tidigare i ett flertal artiklar berättat om hur köerna till operationer växt dramatiskt sedan flytten in på Nya Karolinska, bland annat för barn- och canceroperationer. 

Oppositionslandstingsråd Susanne Nordling (MP) riktar kritik mot finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M): 

– Då Ivo underkänner utredningen om cancerköerna blir det tydligt att landstingets styrning är otillräcklig och att åtgärderna inte varit ordentliga. Vi kräver att Irene Svenonius snarast tar ett direkt ansvar för att skapa en fungerande akutsjukvård, även på Nya Karolinska.

Nordling uppger till DN att hon lider med oroliga patienter och Karolinskas frustrerade vårdpersonal som sliter hårt trots tuffa förutsättningar.

– Vi har kritiserat moderaternas svaga styrning och de har svarat att de har löst problemen, men krisen fortsätter, säger Susanne Nordling.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) uppger i ett mejl till DN:

- Jag känner med de patienter som hamnade i cancerkön i somras. Att den över huvudtaget uppstod gör mig upprörd. Det är bra att kön nu har arbetats bort, men Ivo:s kritik är allvarlig. Deras slutsats understryker behovet av Anders Miltons externa utredning om vad som borde ha gjorts annorlunda med cancerköerna. Det är bra att även Ivo granskar detta ordentligt.

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) påtalar till DN att S sedan tidigare krävt en kriskommission kring förra sommarens cancerköer. 

– Det är väldigt bra att Ivo tillsätter en egen granskning. Det som hände är ett av landstingets största vårdskandaler och vi förundrades och förundras över att den moderatstyrda landstingsalliansen inte reagerat.

Ullberg är kritisk till att oppositionen inte får ta del av information om läget.

– Det är absurt att vi får ta del av detta via media. DN har ju också skrivit om att källor inifrån sjukhuset larmar om att situationen i sommar kommer att vara ännu värre. Det är något vi ser väldigt allvarligt på, och har ställt frågor om – men vi får inga svar.

DN har sökt ansvariga på Karolinska för en kommentar, och chefläkare Nina Nelson Follin svarar skriftligt: 

”Vi har tagit del av IVOs svar och kommer att ta till oss, analysera och igen gå igenom olika delar av IVOs kommentarer och önskemål. Vi kommer självklart att vara behjälpliga i frågor som IVO tar upp framöver". 

Hon hänvisar samtidigt till den externa utredning som sjukhuset tillsatts och som leds av Anders Milton. 

"Vi ser fram emot resultatet av den externa utredning som tillsattes av sjukhuset i februari för att genomlysa problematiken och hanteringen av den gångna sommarens vård av cancerpatienter.  Utredningen förväntas bli klar i maj", skriver Nina Nelson Follin. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.