Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ja till böneutrop i Fittjamoské

Foto: Jessica Gow / Scanpix

Moskén i Fittja får tillåtelse att ha böneutrop i högtalare. Det står klart efter att polisen sagt ja på torsdagen.

Det är Botkyrka Turkiska Islamiska kulturförening som har ansökt om böneutrop. Kommunen har tidigare godkänt deras ansökan som nu även har tagits upp, och fått tillstånd, av Polismyndigheten i Stockholms län.

Beslutet innebär att moskén får ha böneutrop tre till fem minuter mellan klockan 12:00 och 13:00 på fredagar. Tillståndet är villkorat om placering och riktning av högtalare och informationsskyldighet till de boende.

Polisen har fattat sitt beslut utifrån ordningslagen och tagit hänsyn till om det utgör problem med ordning eller utgör trafikfara. Enligt Gunnar Edeland, stabschef vid Stockholmspolisen bedömer polisen att det inte finns några sådana hinder.

Frågan om böneutrop av en minaret har väckt debatt, och det är första gången en muslimsk församling i Sverige har ansökt om, och fått tillstånd till böneutrop från en moské.

Inom Botkyrka kommun fanns olika uppfattningar. Men enligt kommunens utredning fanns inget lagligt stöd att neka böneutrop och medgivandet klubbades i fullmäktige tidigare i år. Endast Sverigedemokraterna motsatte sig förslaget.

Sista ordet behöver dock inte vara sagt. Polisens beslut kan överklagas av exempelvis boende i området som anser att de störs av minareten.

Fittja moskén byggdes 1998 och ligger söder om Stockholm. 2007 öppnades byggnaden för allmänheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.