Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ja till Nobel center – men Apples nya flaggskeppsbutik får vänta

Illustration: David Chipperfield Architects

Under tisdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad att gå vidare med planerna på Nobel Center och Passagenhuset. Beslutet om Apples butik i Kungsträdgården får dock vänta.

Stockholms stadsbyggnadsnämnd fattade under tisdagen beslut om planerna på tre mycket omdiskuterade byggnader; Nobel Center på Blasieholmen, Apples flaggskeppsbutik i Kungsträdgården och Pembrokes Passagenhus, kvarteret Hästen 21, i city.

Stadsbyggnadsnämnden sa ja till Nobel Center, vilket innebär att det anrika tullhuset som i dag står på platsen kommer att rivas.

– Det fanns reservationer men majoriteten gick på stadsbyggnadskontorets förslag. Personligen tycker jag att det är ett bra projekt. Det är en framstående arkitekt som har lagt ned mycket arbete på detta och innehållsmässigt är det en stark och bra sak för Stockholm, säger Roger Mogert (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

En av dem som är kritiska till byggplanen är Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

– Det finns inte ett rätt i det här projektet. Det kommer att bli en ekonomisk förlustaffär för Stockholm samt att det är ett groteskt hus att lägga på den här känsliga platsen, som dessutom kräver att man river tullhuset och hamnmagasinet.

Diskussionerna om Nobel Center har gått varma bland stockholmarna den senaste tiden. Många anser att det är fel att riva det gamla tullhuset från 1876 och ersätta det med en stor, gyllene låda, designad av arkitekten David Chipperfield.

Tidigare har Nobel Center godkänts i exploateringsnämnden och efter stadsbyggnadsnämndens ja väntar nu ett beslut i kommunfullmäktige.

Även det start-PM som lagts fram av det amerikanska företaget Pembroke på ett nytt flervåningshus i hörnet Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan, nuvarande Passagenhuset, fick grönt kort av nämnden.

– Jag tycker att det nya huset är väldigt välarbetat och positivt för området men det finns komplikationer, som en rivning av ett 70-tals hus och sen är det höjden som diskuterats. Sannolikt är att byggnaden kommer behöva sänkas, säger Roger Mogert.

Flervåningshuset, som ska bestå av nya kontors- och butikslokaler samt cirka 25 bostadsrätter, har framför allt fått kritik på grund av sin storlek. Liberalerna var enda parti som var emot det nuvarande förslaget. Enligt Björn Ljung är byggnaden för hög och bred och innehåller för få bostäder.

– Det är viktigt att man är rädd om Stockholms skyline och det blir en enorm skillnad när man bygger höga byggnader. Var och en av dem är inga problem, men Stockholm stad måste ha en idé och plan för hur staden på sikt ska utveckla sig. Nu är det som svampar som poppar upp lite varstans i stället.

Nu väntar ett samrådsförfarande för huset i city innan en detaljplan tas fram.

Foto: Illustration: Apple/Foster+Partners

Illustration: Apple/Foster+Partners.

Apples planerade flaggskeppsbutik i Kungsträdgården ser däremot ut att dröja då ärendet bordlades. Planerna diskuterades bara för några veckor sedan, vilket haft blandade känslor från allmänheten.

Enligt Roger Mogert handlar bordläggningen om att man vill ha mer betänketid.

– Det fanns en bred enighet om att vi måste jobba vidare med detta. Vi kommer inte säga ja till förslaget så som det ligger nu, då det finns saker som måste ändras för att vi ska kunna gå vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.