Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jag-ar-har-for-att-visa-att-vi-inte-ska-vara-radda/

STHLM

”Jag är här för att visa att vi inte ska vara rädda”

02:12. Många samlades idag på Sergels torg för att lämna blommor.
Bild 1 av 4 Yousif Chayad.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 4 Anita Dahlgren.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 4 Adrienne Marton.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 4 Amir Ashoor.
Foto: Lotta Härdelin

Varför var det viktigt för dig att komma hit till Drottninggatan i dag och vilka konsekvenser tror du att det här dådet kan få för det svenska samhället?

Yousif Chayad.
Yousif Chayad. Foto: Lotta Härdelin

Yousif Chayad, 23, Stockholm

– Det som hänt har påverkat mig väldigt mycket, jag trodde aldrig det skulle kunna hända här. Jag satt på tunnelbanan när de stängde den, det var helt overkligt.

Läs även: Terrorforskare: Betongsuggor skulle kunna dämpa farten

– Nu är jag här för att visa att jag, vi, inte ska vara rädda, att tillsamman är vi starka.

– Jag känner mig verkligen svensk och har så mycket att tacka det här landet för. Kanske föder det här hat och hot mot personer med utländsk bakgrund, men jag hoppas inte det.

Anita Dahlgren.
Anita Dahlgren. Foto: Lotta Härdelin

Anita Dahlgren, Stockholm

– Jag är här för att visa respekt och medlidande med dem som drabbats, det är fruktansvärt.

– Jag har aldrig tidigare varit rädd, men nu är jag det. En sådan lite grej som att jag tidigare var på ett café och det kom in en kille med ryggsäck, jag började darra. Det är väldigt obehagligt, både det som hänt och att man blir rädd mot sin vilja.

Läs även: ”Jag här för att visa att vi inte ska vara rädda”

– Den stora risken vi löper nu är den politiska risken, att Sverigedemokraterna får ännu större gehör. Det är väldigt illa för landet.

– Jag är dock glad att det som sker här nu på Sergel torg är så lugnt och värdigt.

Adrienne Marton.
Adrienne Marton. Foto: Lotta Härdelin

Adrienne Marton, 24, Stockholm

– Jag är här för att jag behöver vara här. Jag behöver visa respekt, men också för min personliga del, jag arbetar i en butik här. Gårdagen var fruktansvärd. Vi utrymde butiken på all personal och bara sprang, vi var verkligen rädda.

– Risken är nu att främlingsfientligheten, som jag redan upplever som stor, bara ökar. Men jag hoppas förstås att det blir tvärt om, att vi alla visar att vi står enade, tillsammans.

Amir Ashoor.
Amir Ashoor. Foto: Lotta Härdelin

Amir Ashoor, 25, Stockholm

– Jag är här för att visa att jag bryr mig, att det här påverkar oss alla.

– Självklart blir man mer osäker, men samtidigt vill man inte visa rädslan, för det är ju bara det de vill skapa, rädsla.

– Jag hoppas inte det kommer leda till mer främlingsfientlighet. Jag har egentligen aldrig upplevt att den är så stort i Sverige, men jag vet ju att den finns. Främlingsfientlighet bygger på okunskap, och det ska vi vara rädda för.

Foto: Lotta Härdelin

Mino Farghar, som kom till Sverige från Iran för 35 år sedan, kramar om en av de tjänstgörande poliserna.

– Det är viktigt att visa att vi stöttar dem, de får ofta bara kritik. Nu måste vi ska stå upp och kämpa vidare tillsammans. Sverige är ett bra land som förändrats oerhört mycket sedan jag kom hit. Det är bra att vi alla blir mer vaksamma nu, det som skett får inte ske igen.

Foto: Lotta Härdelin

Ebba Henriksson, 5 år

...ger polisen Joakim, som kommenderats till Hötorget från Botkyrka för han tjänstgör i vanliga fall, en blomma.

Ebbas pappa är polis och är hemma och sover nu, eftersom han jobbade hela natten.

– Min pappa är som en uggla. Han jobbar på natten och sover på dagen, säger Ebba.

Foto i text: Lotta Härdelin

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt