Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Jag förstår inte hur personalen orkar”

Fackförbundet Kommunal och Demensförbundet rasar över uppgifterna i DN:s artikel om Caremas arbetsvillkor. Samtidigt dementerar företaget. ”Det gör ont att de inte ens kan erkänna vad de gjort”, säger en anställd på Caremas Kastanjen.

 

I går avslöjade DN att Carema uppmanar anställda på äldre­boendet Kastanjen att tävla om hur mycket de kan spara in på de äldres förnödenheter.

Carema skickade sent på torsdagseftermiddagen ut ett pressmeddelande där man dementerar en del av uppgifterna. Företaget hävdar att det aldrig – under 2011 – beställts färre portioner än antalet boende och att man aldrig uppmanat anställda att tävla om hur mycket de kan spara in på mat, förbrukningsmaterial och inkontinensskydd. Carema skriver att idén om att tävla kom från en undersköterska 2010 men aldrig genomfördes.

– Det stämmer i och för sig att uppgifterna finns på pränt men de kom från ett medarbetarförslag som aldrig genomfördes, skriver Kerstin Stålskog, chef för äldreomsorgen på Carema Care, till DN i ett mejl.

Men dokumentet som är undertecknat av ledningen är daterat januari 2011 och finns, enligt DN:s källor, fortfarande i personal­pärmen.

– Det är ledningen på Kastanjen som bestämt att vi ska tävla, inte en undersköterska, säger en anställd till DN.

Carema hävdar dessutom att priset per dygn och boende är högre än vad som anges på de interna dokument som DN tagit del av.

Men enligt DN:s uppgifter stämmer inte heller det. Prisuppgifterna som är tryckta på dokumenten gällde senast i förrförra veckan.

– I så fall har de ändrat efter att kommunen meddelade att de skulle granska Kastanjen. De har tagit bort en massa papper som gällde ekonomi och hur vi i personalen ska agera för att spara på alla utgifter. De ljuger.

Kommunals ordförande Annelie Nordström reagerade mycket starkt på DN:s artikel.

– Bemanningen är lägre än tidigare och undersköterskor och sjuksköterskor ska dessutom städa, tvätta, laga mat samt sköta sitt ansvar för hälsa och omsorg och sköta dokumentation som tidigare sköttes av läkarsekreterare.

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet, är chockad.

– Det här är näst intill stöld av skattebetalarnas pengar och stöld från de äldre som slitit hela sina liv och betalt skatt för att kunna ha det bra på ålderns höst.

Hon tycker synd om personalen på Caremas boenden.

– Det måste vara fruktansvärt för dem, jag förstår inte hur de orkar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.