Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jag-inser-att-jag-missat-tidernas-kortaste-vinter/

Sthlm i mitt hjärta

Mats J Larsson: Jag inser att jag missat tidernas kortaste vinter

Bild 1 av 2 Tillfällig vinter på Saltsjöbadens golfbana fredagen den 28 februari.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2 Söderbysjön i Nacka var en av få sjöar som man kunde åka långfärdsskridskor på den 8 februari 2020.
Foto: Privat

Ekängen 12.15. 

Stockholmsvintern handlar allt mer om att fånga dagen, skrev jag i en krönika på nyårsafton. Drygt två månader senare inser jag att jag misslyckats.

Årets vinter i huvudstaden visade sig egentligen bara vid två tillfällen. Det första var helgen 8-9 februari när det låg tunn is med vatten på sjöarna kring Hellasgården, som ligger lite högre upp och därför fryser lättare.

Min kompis Magnus lade ut en film på Facebook där den vattenklädda 5-6 centimeter tunna isen sprakade och knakade. Jag känner mig inte direkt sugen att ansluta eftersom jag inte vill plurra. Några dagar senare var isen borta.

Det andra tillfället var i fredags när det både snöade och var minusgrader i Stockholmsområdet. DN-fotografen Jonas Lindkvist, i yngre år skidskytt, skickar en fartfylld bild från Saltsjöbadens golfbana som bevis.

Själv befann jag mig samtidigt mellan Oxberg och Hökberg för att åka en sträcka i DN:s lag i Stafettvasan. ”Inte en snöflinga har vi fått på hel vintern”, berättar en av damerna i köket på Färnäs bygdegård där DN och andra Bonnierlag övernattar.

Det känns overkligt att åka på betonghårda konstsnöspår genom en snöfri terräng. På hemvägen är det ombytta roller när snötäcket blir allt vitare ju närmare vi närmar oss huvudstaden.

I lördag fanns vinterkänslan kvar, men redan innan den första åkaren gått i mål i Vasaloppet i söndags, plötsligt i ett ihållande snöfall, var det barmark i Ekängen i Nacka igen. Regnet droppade mot tv-rumsfönstret.

Jag tänker på min första upplevelse av vinterregn. Det var 1989, jag satt i en bil med en fotograf på Essingeleden. Uppvuxen i södra Lappland var vinter för mig fram till det ögonblicket lika med snö och kyla.

Nu har jag upplevt den mildaste Stockholmsvintern hittills – och funderar på hur nästa ”vinter” ska bli.

Mats J Larsson är redaktör för DN Åsikt, som försöker behålla vinterkänslan tre helger till med veteranhockey på en överbyggd uterink i Björknäs. Läs också hans senaste krönika om att den digitala klockan på Slussen är tillbaka.