Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Jag mådde inte så bra av att inte jobba”

Nabil Al Fakir hade gått i pension, men efter drygt två år har han börjat jobba igen, på Sprintgymnasiet för nyanlända i Skärholmen. ”Här kände jag från första dagen att jag behövs”. Stockholms stad rekryterar pensionerad skolpersonal för att klara bemanningen.

Det är förmiddag och lugnt i korridoren på Sprintgymnasiet. Nabil Al Fakir säger att han brukar gå runt mellan klassrummen och titta in genom den runda glasrutan i dörren för att kolla läget.

– Jag tittar in och ser hur det går i klassen. Om jag ser på läraren att ”hon behöver hjälp”, så går jag in, säger Nabil Al Fakir.

Vi kliver in i ett klassrum där det råder fullt fokus när läraren Anna Stefansson går i genom svenska verb med illustrerande bilder på tavlan.

– Vad gör de? De läser. Vad gjorde de i går?

Nabil Al Fakir rör sig i bakgrunden, och sätter sig sedan bredvid en elev.

– En kille mår lite dåligt, och därför sätter jag mig och säger att det går bra. Det räcker att någon har sett honom, förklarar han sedan.

Nabil Al Fakir rör sig hemtamt runt i skolan där han tidigare jobbat som fordonslärare. Nu finns Sprintgymnasiet med introduktionsprogrammet för nyanlända i samma lokaler sedan i november.

Jihad Alhfell från norra Syrien har varit i Sverige i sex månader. Han bor i Husby och gått två månader i skolan. Med Nabil Al Fakir talar han arabiska.Foto: Lisa Mattisson

– Nabil hjälper oss med allt, säger han, och Nabil fyller i:

– Problemet är att eleverna måste öva mycket, men den möjligheten finns inte eftersom de träffar så lite svenskar.

Sedan ett par månader tillbaka jobbar nyblivna 70-åringen Nabil Al Fakir igen – efter att tidigare ha gått i pension för två och ett halvt år sedan, men nu med nyanlända från Syrien och Afghanistan.

– Jag upplevde ett vakuum när jag gick i pension. Jag sitter i styrelsen i en båtförening, och jag har nio barnbarn, men jag mådde inte så bra av att inte jobba. Sedan hörde jag om alla ensamkommande, och tänkte att jag måste göra någonting. Samtidigt tycker jag inte att frivilligarbete är rätt. När jag kom hit kände jag från första dagen att jag behövs, säger Nabil Al Fakir.

Han kom själv som flykting till Sverige från Damaskus i Syrien efter sexdagarskriget 1970, och jobbade först som bilmekaniker med egen verkstad, och sedan som fordonslärare på gymnasiet.

– Min roll är bland annat att översätta, och jag kanske plockar in någon som kan arabiska. Men de flesta ensamkommande kommer från Afghanistan, inte Syrien.

Foto: Lisa Mattisson

Han gör samtidigt lite av varje bland de stora grupperna av nyanlända, nästan uteslutande killar från Syrien och Afghanistan, och bidrar inte minst till att överbrygga kulturskillnaderna.

– Jag talar arabiska med dem, och för många av killarna lättar det om hjärtat lite grand. Det händer att killar sitter härinne och gråter, säger Nabil Al Fakir, när vi står inne vid kaffemaskinen i personalrummet.

När vi rör oss i delar skolan är det luftigt i korridorerna. Svårigheten att rekrytera personal har fördröjt Stockholms stads möjlighet att hålla jämna steg med tillströmningen av nyanlända för att erbjuda utbildning. Hoppet står till kommunens nypensionerade lärare och annan skolpersonal, som fått brev från kommunen.

– Det har varit ett sätt att lösa ett akut bemanningsproblem i situationen med nyanlända. Det här är personer som arbetat med förberedelseklasser och svenska som andra språk. De kan gå rakt in. Vi har fått ett mycket positivt gensvar, säger Astrid Gadman, personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Ett första utskick gjordes i höstas till skolsköterskor, fritidsledare och elevhälsopersonal för att söka frivilliga till det akuta omhändertagandet av familjer och barn som anlände till Centralen. Före jul gick utbildningsförvaltningen ut med en förfrågan till lärare i svenska som andraspråk och SO, och nyligen till lärare i lite fler ämnen. Nu handlar det om avlönat arbete.

Foto: Lisa Mattisson

– Vi vände oss först till dem som gått i pension de senaste två åren och fick ett enormt gensvar. Många har berättat att de suttit hemma och tänkt ”vad kan jag göra?” när förfrågan kom. På skolorna är man väldigt glada eftersom det här är personer som har erfarenhet av att jobba med målgruppen. Det är en oerhört bra förstärkning.

Astrid Gadman beskriver entusiasmen hos de pensionerade lärarna som utbildningsförvaltningen kallade till en informationsträff början av mars.

– Det var stämningen av en klassträff eftersom många kände varandra. Det finns ett enormt sug efter att börja jobba.

I nuläget arbetar 270 personer som fyllt 67 år inom utbildningsförvaltningen i Stockholm. Nabil Al Fakir är inte heller den enda pensionären på Sprintgymnasiet.

På den luftigt möblerade skolexpeditionen arbetar Nabils fru, Inger Al Fakir, som just fyllt 65, som skolsekreterare.

– Jag hade börjat avveckla mig själv när jag hörde talas om det här, att det var nyöppnat och att de behövde folk som varit med ett tag, säger Inger Al Fakir.

Ekonomiskt finns det också fördelar att både arbeta som pensionär, eftersom det både ger ett tillskott till pensionen, och samtidigt har skattemässiga fördelar.

– Man betalar lägre skatt om man fortsätter att jobba efter 65, tack vare ett högre jobbskatteavdrag. Med ett räkneexempel kan man säga att en månadslön på 20 000 kronor blir skatten cirka 1700 kronor lägre för en pensionär, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

 

Jag hade börjat avveckla mig själv när jag hörde talas om det här.

 

Även för arbetsgivaren är det billigare att anställa eftersom arbetsgivaravgiften är avsevärt lägre. Men det var inget motiv för Stockholms stad, enligt Astrid Gadman.

– Det är en lite lägre löneskatt men det här är absolut ingen kostnadsfråga. Vi gör också en lönesättning av de här personerna, och tar referenser och registerutdrag.

Ekonomin var inte det främsta skälet till Nabil Al Fakirs val att börja jobba igen, även om pensionen är blygsamma 12 500 kronor före skatt.

– Min fru som har varit hemma med sex barn får 10 500! Svenska folket är lurade på pensionen, när man jobbat så mycket. Om man är ensam måste man förändra allt för pengarna räcker inte annars. Vi kommer att klara oss, men barnen har frågat ”går det bra pappa?”.

Nabil Al Fakir är pappa till bröderna Nassim och Salem Al Fakir. Skolan ger en möjlighet att träffa flera delar av den rätt välkända familjen. I en musikundervisning lär dottern Aminah Al Fakir ut svenska med hjälp av rytmik. Hela gruppen presenterar sina självporträtt och drömyrken, som klappas i takt och repeteras i kör.

– Jag vill bli sjuk-skö-ter-ska. Hur många stavelser? säger Aminah Al Fakir.

I maj planeras en show i Kungsträdgården, då eleverna ska framföra en låt.

Själv undervisar Nabil Al Fakir eleverna i teknik. Hur länge han ska jobba lämnar han öppet.

– Men om det kommer någon annan som är arbetssökande och vill ha platsen, så får de absolut ta den.

Foton i text: Lisa Mattisson

Fakta.Jobba som pensionär

  • 270 personer som fyllt 67 år arbetar på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.
  • Utbildningsförvaltningen har frågat 209 nyblivna pensionärer om att arbeta med nyanlända. 85 har anmält intresse, 40 procent.
  • Den som jobbar efter 65 år får ett högre jobbskatteavdrag. På en månadslön på 20 000 kronor kan det bli 1 700 kronor lägre skatt/månad.
  • Arbetsgivaravgiften är normalt 31,42 procent, men 16,36 procent för personer som är födda 1938–1950.

Källa: Stockholms stad, Skatteverket

Serien. Äldre i Stockholm

De tidigare delarna i serien Äldre i Stockholm:

Del 1. Stockholm står inför en äldreboom
De kommande åtta–nio åren väntas antalet personer som är 80+ öka med 40 procent i länet – och kostnaden för äldreomsorgen på riksnivå stiger med 30 procent.

Del 2. Gunborg, 83, är för frisk för att få bostad
En glättig broschyr från ett privatdrivet servicehus väckte Gunborg Södermans hopp. Hopp om att bryta sin isolering, slippa oron och få nära till vård. Men det blev kalla handen direkt.

Del 3. Här kan de äldre hålla gnistan vid liv
De drog en vinstlott – fortfarande pigga flyttade de in på servicehuset Pilträdet på Kungsholmen i Stockholm.

Del 4. Äggklockan styr för speeddejtande seniorer
Det är speeddejting för seniorer i Huddinge Folkets hus och egentligen borde klockan stå stilla.

Del 5. Aino, 74: Jag kan ju inte äta på huset
Det lilla huset som hon köpte för 25 år sedan är hennes kapital. ”Det är min vinstlott. Men jag kan ju inte äta på huset”.

Del 6. Demensdans där alla får lov
I början är det lite trevande men när Anita Lindblom sjunger ”Sånt är livet” fylls dansgolvet. Det är fredag och dans på Attendo Kungshamns livsstilsboende i Nacka.

 

• På dn.se/pensionsskolan hittar du guider, tips och senaste nytt.Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.