Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Jag tycker att det är jätteäckligt, det smakar plast”

I början av hösten möttes eleverna på Alviksskolan av en lapp om att man bara serverar Becel på grund av ökat antal överviktiga barn. Både elever och lärare reagerade på beslutet.

– Man vill ju inte bli tvingad till att äta Becel, man måste få välja, säger eleven Linda Sztankovics.

I mitten av september var Bregott utbytt mot Becel i matsalen på Alviksskolan. Anledningen anges på en lapp att förvaltningen kräver det på grund av att så många barn är överviktiga. En lapp och ett beslut som väckte vrede hos eleverna på skolan.

– Det är massor med konstiga ämnen i Becel. Jag tycker att det är jätteäckligt, det smakar plast. Vi har tjatat på kökschefen Per och han tycker också att det är dåligt men kan inte göra något åt det. Inte ens vår idrottslärare tycker att det här är bra, säger niondeklassaren Linda Sztankovics .

Hon tror inte att smöret i skolan är anledningen till att elever är överviktiga, utan snarare att de äter dåligt på fritiden.

–  Även min mamma tycker att det här är helt sjukt, hon säger att vi behöver ha fett i hjärnan.

Linda får medhåll av kamraten Felicia Engström, som berättar att bytet från smör till margarin inte är den enda förändringen som skolan har gjort i matsalen.

–  Vi får inte äta ketchup eller dricka juice i skolan heller. De säger att det är för mycket socker i det. Men det är helt okej att vi går och köper godis på rasten, säger hon.

Kökschefen Per Swensson är upphovsmannen bakom den omstridda informationslappen. Han tycker inte att det här är en speciellt viktig fråga.

–  Vi bytte för att det var de rekommendationer som vi fick, jag hörde att vi måste följa dem. Det är inte skolmaten som barnen blir feta av, det är för mycket stillasittande och McDonald’s på fritiden som är boven. Det är det som är viktigt att komma till rätta med, säger han.

Per Swensson säger att han med lappen på ett kortfattat vis försökte berätta varför man gjorde bytet.

– Det kan vara bra, barnen kanske tänker till lite. Men det har blivit en debatt av det här. En förälder har hört av sig och klagat på att barnet tog åt sig och kände att vi kallade det överviktigt.

Lotta Högberg, biträdande rektor på skolan känner inte till lappen och vill inte uttala sig i frågan.

– Det enda jag kan säga är att vi följer livsmedelsverkets rekommendationer.

Under måndagseftermiddagen meddelade skolborgarrådet Lotta Edholm att de tar tillbaka beslutet och att det nu är upp till varje skola att bestämma. Ett beslut som får Linda Sztankovics att jubla .

–  Det låter jättebra, jag hoppas att de går tillbaka till riktigt smör nu. Då kan man åtminstone äta en macka lite då och då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.