Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jag-vill-att-mitt-barn-ska-vaccineras/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Jag vill att mitt barn ska vaccineras”

Bara 38,7 procent av barnen på Allvis har vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund.
Bara 38,7 procent av barnen på Allvis har vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund. Other: Shutterstock/IBL

DN kan avslöja att fler anställda vid Allvis barnavårdscentral på Södermalm ger råd om vacciner som strider mot barnhälsovårdens riktlinjer. En förälder känner sig besviken, efter att BVC-sköterskan vägrat rekommendera mässlingsvaccin då den andra föräldern var tveksam.

– Det är mycket allvarligt, säger landstingets chefläkare Johan Bratt.

– Vi förhåller oss väldigt neutrala när det gäller vaccin. Jag kommer aldrig att tala om vad någon ska göra.

Det sade en BVC-sköterska på Allvis BVC på Södermalm i Stockholm vid en hälsokontroll för en 18 månader gammal bebis då föräldrarna var oense om vaccinationer.

I våras berättade DN om hur en barnmorska spred felaktig information om vaccinationer på en föräldraträff på Allvis BVC, då DN:s reporter deltog. Allvis sade att barnmorskan var en inhyrd konsult från Allvis MVC, att det var olyckligt att felaktigheter spreds och ingenting som barnavårdscentralen står bakom.

Men bara 38,7 procent av barnen på Allvis hade vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18-månaders ålder, visade landstingets siffror. Det är långt under snittet, som ligger över 95 procent, i både Stockholm och Sverige. Efter DN:s artiklar tillsatte Stockholms läns landsting en granskning av Allvis, och anmälde barnmorskan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Båda utredningarna pågår.

• Läs kommentar av Lina Lund: Vaccinskeptiska hipsters oroar tyska myndigheter

Nu kan DN avslöja att fler anställda vid Allvis BVC ger råd och rekommendationer om vaccinationer som går emot svenska myndigheters.

En förälder som har sitt barn inskrivet på Allvis har reagerat starkt på hur barnavårdscentralen informerar om vaccinationer. Första gången var då föräldrarna deltog vid en rådgivning om vaccin på barnavårdscentralen hösten 2016, som hölls av en läkare som fortfarande är anställd vid Allvis BVC.

Föräldrarna fick höra att läkaren träffat vaccinskadade barn, som varit fullt friska innan vaccineringen. Läkaren uppgav också att studier med vacciners fördelar skulle tas med en stor nypa salt, då de flesta studier ”ändå är finansierade av läkemedelsindustrin”.

– Jag skickade in en anmälan till Johan Bratt på SLL och berättade att Allvis bjuder in läkare som pratar om vaccinskador. Det känns ju helt ovetenskapligt, säger föräldern, som önskar vara anonym.

– Läkaren informerade också om att hon mött personer som haft mässling i vuxen ålder och vittnat om hur de utvecklats själsligt. Det tycker jag bara är trams, säger föräldern.

I våras avslöjade DN hur en barnmorska spred felaktigheter om vaccinationer vid en föräldraträff på Allvis.
I våras avslöjade DN hur en barnmorska spred felaktigheter om vaccinationer vid en föräldraträff på Allvis. Foto: Magnus Hallgren

Idén att barnsjukdomar som mässling är andligt utvecklande återfinns i den antroposofiska läran. Allvis har tidigare haft en antroposofisk koppling, men efter DN:s granskning i våras plockade Allvis bort den informationen från hemsidan.

Vid en senare kontroll av barnet på BVC ställde föräldern en rad frågor om vaccinering och spelade in samtalet. DN har tagit del av inspelningen.

– Vi måste rekommendera det svenska vaccinationsprogrammet för det ingår i vårt program. Men om ni inte vaccinerar så kommer jag inte att säga att det inte är bra, säger BVC-sköterskan på inspelningen.

• Läs mer: Vårdcentral på Södermalm granskas – bara 4 av 10 barn vaccinerade

Föräldern får själv ta upp frågan om vaccinering trots att den normalt skulle ha ägt rum vid den här kontrollen. BVC-sköterskan är ovillig att diskutera ämnet eftersom föräldrarna är oense. Barnet är därför helt ovaccinerat. När föräldern ber om en rekommendation, säger barnsjuksköterskan:

– Jag kommer aldrig att sitta här och säga om du ska vaccinera eller inte. Jag får inte göra det. Det är inte min roll.

Hon avfärdar också förälderns oro om att barnet skulle kunna bli smittad av mässling på Allvis BVC, med många ovaccinerade barn. Mässling är mycket smittsamt och för att även ovaccinerade ska vara skyddade krävs att mer än 95 procent är vaccinerade. I vintras inträffade ett mindre mässlingsutbrott i Stockholm. Smittan tros ha spridits via ett besök på Astrid Lindgrens barnakut.

Mötet avslutas utan att frågan om en eventuell uppföljning eller senarelagd vaccination tas upp. Eftersom föräldrarna är oense får barnet inte vaccineras. Föräldern är mycket kritisk till Allvis.

– Tar de inte ställning så rekommenderar de ju inte heller vaccinationen. Jag har varit väldigt orolig för att mitt barn skulle få kikhosta, som ju små barn dött av i Sverige. Jag vill ju även att mitt barn ska bli vaccinerad mot mässling.

Den andra föräldern säger:

– Jag är otroligt nöjd med Allvis. Här har man möjlighet att diskutera vaccinationer, och att tacka nej till något som faktiskt är frivilligt.

Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet, tycker att läkarens uttalanden är anmärkningsvärda.

– Läkaren påstår saker som inte stämmer. Vi i sjukvården försöker påtala de fördelar som finns med vaccination, men nämner samtidigt de vanligaste biverkningarna, vilket för de flesta är feber och svullnad vid injektionsstället, säger han.

Tar de inte ställning så rekommenderar de ju inte heller vaccinationen. Jag har varit väldigt orolig för att mitt barn skulle få kikhosta, som ju små barn dött av i Sverige. Jag vill ju även att mitt barn ska bli vaccinerad mot mässling.

BVC-sköterskans agerande tycker han också är illa, även om det kan finnas förklaringar.

– Somlig vårdpersonal vågar inte ta ställning för att de är rädda för att de inte ska kunna hantera konflikten mellan föräldrarna. Men det är BVC-sköterskans uppdrag att informera om fördelarna med vaccin, och att uppmuntra till vaccination.

Även om det är frivilligt att vaccinera sig i Sverige är rekommendationen från sjukvården och myndigheter att följa vaccinationsprogrammet. Därför tycker han att det är konstigt att frågan om vaccin inte följs upp.

– Om det här hade varit på en vanlig BVC och föräldrarna inte vaccinerat sitt barn, så hade man bokat in ett uppföljande läkarbesök. Jag har själv haft flera sådana möten. Det är inte alltid föräldrarna ändrar sig, men det är viktigt att försöka behålla kommunikationen samtidigt som jag försöker beskriva fördelarna. Vaccinationer skyddar mot smittsamma farliga sjukdomar, som i värsta fall kan leda till döden, säger Jonas Ludvigsson.

DN har också hittat flera bloggar som delar tips som uppges komma från vårdpersonal på Allvis. Bland annat ska föräldrar ha fått höra att det inte innebär någon risk med att skjuta upp vaccinationerna till ett senare tillfälle.

– Det är inte alls ofarligt att vänta med vaccinering. När det gäller vissa sjukdomar är man som mest känslig när man är liten, då går det inte att säga att det går lika bra att vaccinera när barnet är äldre, säger Jonas Ludvigsson.

Allvis har vårdavtal med Stockholms läns landsting för att bedriva barnavårdscentral inom vårdvalet. Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, säger att informationen som nu framkommit kommer att ingå i den pågående utredningen av Allvis.

– Det är en otroligt viktig funktion för barnhälsovården att erbjuda information om allmänna vaccinationer till föräldrar. I alla lägen ska man ge korrekt och vetenskapligt belagd information, oberoende om man har en tveksam förälder framför sig eller inte. Det stämmer att man har rätt att avsäga sig vård, men då blir det ännu viktigare att informationen är korrekt, säger Johan Bratt.

”Jag kommer aldrig att sitta här och säga om du ska vaccinera eller inte”, sa sköterskan till föräldrarna.
”Jag kommer aldrig att sitta här och säga om du ska vaccinera eller inte”, sa sköterskan till föräldrarna. Foto: Magnus Hallgren

Allvis verksamhetschef har tidigare sagt till DN att Allvis har en ”mjukare” inställning till vaccinationer än andra BVC. Men att inte ta ställning för vacciner är mot landstingets riktlinjer för barnhälsovården.

— Det är oacceptabelt att avvika från vetenskapsbaserad rådgivning. Det är hälso- och sjukvårdsförvaltningens åsikt, säger Johan Bratt.

Adriana Bender, verksamhetschef på Allvis, vill först inte svara på DN:s frågor, men går sedan med på att svara via mejl.

”Enligt vår vetskap följer personalen på Allvis de riktlinjer som avtalet kräver.” skriver hon tillsammans med Allvis vd Ulf Petrén.

I områden med lägre vaccinationsgrad finns en högre risk för spridning av smittsamma sjukdomar. Det ledde i vintras till att elva personer i nordvästra Stockholm smittades av mässling. Barnhälsovården har satt in extra resurser i Rinkeby, Kista och Tensta. Detta har lett till att fler väljer att vaccinera. Johan Bratt utesluter inte liknande insatser för Allvis.

Fakta.Pågående mässlingsutbrott i Europa

Mässling är en av de mest smittsamma virussjukdomarna, som bland annat orsakar feber och utslag. Vanliga följdsjukdomar är öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation. Sjukdomen kan också leda till hjärninflammation och i värsta fall döden.

Europa har ett pågående utbrott av mässling. Mellan september 2016 och augusti 2017 har fler än 12.500 fall rapporterats. Flest i Rumänien, Italien och Tyskland. 27 dödsfall har rapporterats, i Rumänien, Italien, Bulgarien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Portugal.

Under de första månaderna av 2017 smittades elva personer av mässling i Stockholm. Utbrottet var koncentrerat till norra och nordvästra Stockholm, i områden där vaccinationstäckningen är lägre.

ECDC, 1177.se

Fakta.Detta har hänt

8 maj 2017. DN medverkar på en vaccinationsträff för föräldrar på Allvis BVC på Södermalm i Stockholm i början av maj. Barnmorskan som håller i träffen sprider felaktigheter om vacciner. Bland annat sade barnmorskan att valet att vaccinera eller inte var som att ”välja mellan pest eller kolera”. Barnmorskan gav också information som återfinns i den antroposofiska läran. Allvis erbjuder antroposofisk rådgivning, men plockar efter DN:s artiklar bort den informationen från hemsidan.

9 maj 2017. Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) reagerade starkt på de ovetenskapligheter som spreds om vaccinationer på Allvis BVC. Hon tillsatte en granskning av barnavårdscentralen, då det visat sig att bara 38,7 procent inskrivna på Allvis hade vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månaders ålder, jämfört med 97 procent i hela länet. Granskningen pågår fortfarande.

10 maj 2017. Den antroposofiska Vidarkliniken i Järna tar avstånd från den information om vaccinationer som gavs på föräldraträffen på Allvis BVC.

18 maj 2017. SLL anmäler barnmorskan som spred felaktigheter om vaccinationer till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Landstinget vill att barnmorskans lämplighet i yrket ska utredas. Utredningen pågår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.