Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Jag vill vara kvinnornas röst”

Mahin Alipour gör sig redo i sin källarstudio. Med hjälp av teknikern Gholam Reza Somand sänder hon varje vecka tv-programmet ”Alaihe Tabieiz” via satellit på Kanale Ladid.
Mahin Alipour gör sig redo i sin källarstudio. Med hjälp av teknikern Gholam Reza Somand sänder hon varje vecka tv-programmet ”Alaihe Tabieiz” via satellit på Kanale Ladid. Foto: Alexander Mahmoud

Från en källare i södra Stockholm bevakas de brinnande konflikterna i Mellanöstern – ur kvinnornas och barnens perspektiv.

– Jag är kvinna. Jag lever i ett fritt land. Det är min skyldighet att lyfta de mest utsattas situation och beskriva deras kamp, säger exil-iranskan Mahin Alipour.

Få känner till den exakta adressen till den källare där tv-programmet ”Alaihe Tabieiz” – som betyder ”mot diskriminering” på persiska – skapas varje vecka. Programmet kan ses av stora delar av den muslimska världen via satellit på Kanale Ladid.

Programledare är Mahin Alipour, som också är ordförande för Kommittén för försvaret av iranska kvinnor i Stockholm. Hon är precis det hon verkar vara; stridbar, kontroversiell och sekulär – därav hennes önskan om att hemlighålla den exakta gatuadress där henne tv-program kommer till.

– Jag hotas ständigt, via telefon, mejl och brev. Det sker så ofta att det blivit en del av vardagen – och jag tänker inte låta mig tystas, säger hon.

De senaste månadernas utveckling i Syrien, i de områden som islamistgruppen Isis kontrollerar i Irak samt i Israel-Palestina konflikten har kraftigt ökat intensiteten i hennes engagemang. Programmen är närmare timmen långa och sänds varje lördag klockan 10.30, iransk tid, men kan också strömmas via flera olika hemsidor.

– Jag ser det som mitt kall att visa upp de stora proteströrelser som kvinnorna står för, jag vill lyfta alla dem som kämpar under jord och som inte syns i de etablerade medierna. Jag vill vara deras röst, säger Mahin Alipour.

Hon sätter en ära i att vara så uppdaterad som möjligt. Först varje fredag är agendan för programmet klart. I grund och botten ligger hennes egen, långa kamp mot könsdiskriminering – målet är att ge alla kvinnor verktyg och inspiration att driva den kampen.

– Kvinnor stympas, våldtas och mördas. De används som brickor i alla krig och konflikter. De har inga rättigheter, ingen makt – de är de största offren. Jag vill visa dem att det går att förändra, att det finns hopp, säger Mahin Alipour.

Själv tvingades hon fly Iran under revolutionen. Hon har nu varit i Sverige i mer än 20 år, men aldrig kunnat återse sitt hemland. Hon minns hur hon smög omkring på gatorna i Iran med stencilerade flygblad gömda under kläderna, flygblad med uppmaningar om att delta i kampen för folkets frihet.

I dag är ett av hennes viktigaste vapen internet. Hon googlar, tittar på mängder med olika tv-kanaler, skypar, mejlar och chattar med det stora nätverk hon fått under alla år som politiskt aktiv. I hennes program tar hon upp allt ifrån frågor som att regimen i Iran vill förbjuda män och kvinnor att sitta på samma parkbänkar i Teheran, till det växande fenomenet med ”’äktenskapsjihad” – det vill säga det faktum att allt fler kvinnor tvingas gifta sig med islamister som krigar.

– I helgen kommer jag självklart ta upp att det är Pride i Stockholm. Ett av syftena är ju att visa alla hur det ser ut och fungerar här, i den ”fria” världen, för att inspirera.

Mahin vill också visa all världens kvinnor att utbildning är den bästa rustning man kan ha mot diskriminering. Själv har hon gått flera universitetsutbildningar och hon jobbar som driftkemist och processtekniker på ett vattenreningsverk i Stockholmsområdet. Hon är även agronom. Vid sidan av sina studier i Iran engagerade hon sig politiskt på vänsterkanten. Hon har alltid predikat ateism och menar att religion och politik måste vara två skilda saker.

– Jag växte upp i en sekulär miljö, mina föräldrar var inte troende, utan radikala.

Nu har hon sänt tv från källaren i snart 14 år, men aldrig har det känts så angeläget. Allt som sägs, sägs på persiska. Hon får hjälp av teknikern Gholam Reza Somand – och nästan all hennes lediga tid går åt till det.

– De få gånger vi inte fått ihop något program har det känns som vi sviker våra tittare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.