Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Jakten på Södertörnsvargen överklagas igen

Other: Läsarbild: Carl Dafgård

Svenska Rovdjursföreningen överklagar skyddsjakten på Södertörnsvargen till Kammarrätten. Vargjakten fortsätter dock och nu inventeras spillning även i Nacka där flera vargspaningar gjorts.

I början av december beslutade förvaltningsrätten att avslå de cirka 100 överklagandena och ge grönt ljus för fortsatt skyddsjakt. Nu överklagar Svenska Rovdjursföreningen beslutet till kammarrätten och anser att man i stället borde försöka skrämma bort henne.

– Om vargen är för oskygg borde man kunna komma tillräckligt nära för att pröva kraftfulla skrämselåtgärder, och det vore bättre än att avliva henne. Och att människor blir oroliga beror på att vargmotståndare skrämmer upp dem, och inte på vargen själv, så det kan inte vara en anledning till att avliva vargen, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Vargjakten på Södertörn har varit vilande under jul och nyårshelgerna men pågår fortfarande enligt länsstyrelsen i Stockholm.

– Skyddsjakten har varit mindre aktiv under helgerna och lite lugnare men den pågår fortfarande, jaktledaren beslutar när man ska jaga, säger Emilie Nyman, presskommunikatör på länsstyrelsen.

Under helgerna har flera observationer av varg gjorts av allmänheten. Både i området kring Tyresta i Haninge där vargtiken befunnit sig sedan i somras men även i Nacka och Värmdö. 

– Det finns inga bekräftade observationer i Nacka eller Värmdö som vi har kunnat kvalitetssäkra. Däremot pågår inventering av spillning i området, precis som i övriga länet, säger Emilie Nyman.

Läs mer: Södertörnsvargen kan ha flytt till Värmdö

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.