Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Jan Svenonius lämnar jobbet som Karolinskas upphandlingschef

Other: Alexander Mahmoud

Jan Svenonius, upphandlingschef vid Karolinska universitetssjukhuset, lämnar sitt jobb efter nio år på posten. Svenonius är gift med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och DN har i tidigare artiklar belyst en möjlig jävssituation till följd av detta förhållande.

Jan Svenonius avgång bekräftas på måndagen för DN av presstjänsten på Karolinska. Enligt Karolinska sjukhusets presstjänst har han på eget initiativ valt att lämna anställningen efter nio år. Beskedet om Svenonius avgång kom på måndagen, dagen innan ett beslut om en jävsutredning mot hans fru Irene Svenonius (M) ska fattas av landstingsstyrelsen. 

Tidningen Dagens Opinion var först med nyheten om Svenonius avgång.

Enligt experter som DN hört i frågan är Irene Svenonius i sin politiska position att betrakta som jävig när det gäller frågor som rör granskning av Karolinska universitetssjukhusets inköp och upphandlingar av konsulttjänster, då maken sitter på posten som upphandlingschef. DN har avslöjat att Jan Svenonius spelat en avgörande roll för de kritiserade konsultköp för mångmiljonbelopp som sjukhuset gjort av Boston Consulting Group, BCG som beställts av dåvarande produktionsdirektören och ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla. 

Mellan 2011-2017 uppgår konsultköpen till 257 miljoner kronor, och underlag för mångmiljonbelopp saknas. Svenonius har även suttit med i en expertgrupp i landstinget som konstruerat det ramavtal från 2015 som sjukhuset avropat konsulttjänster från. Avtalet har en prismodell som trissat upp konsultkostnaderna från BCG med 14,7 miljoner kronor enbart för 2016. 

Läs mer: Sms visar: M var berett på jävsfrågor om Svenonius 

Jan Svenonius kommenterar sin avgång i ett mejlat uttalande:

”Har efter nio år som upphandlingschef på Karolinska Universitetssjukhuset valt att säga upp mig. En stor del av denna period har präglats av väldigt stora förändringar under högt tempo vilket inneburit stora utmaningar. Jag har haft ett väldigt roligt jobb, men bedömer att den senaste tidens skriverier har redan nått en nivå där jag inte riktigt vill tänka på vart den kommer att utveckla sig de närmaste sju månaderna. I förlängningen kommer det att skada min familj, mina kollegor och sjukhuset, samtidigt som det omöjliggör att på ett vettigt sätt kunna verka i min befattning.”

Irene Svenonius har av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lyfts in i partiledningen, och är en av partiets toppkandidater i valet i september. 

Enligt kommunallagen, som ligger till grund för landstingets förhållningsregler för ledamöter framgår det tydligt vad jäv innebär:

"En ledamot får inte delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör ledamoten själv, ledamotens make, sambo, föräldrar, barn eller syskon eller någon annan närstående." 

Ändå deltog Irene Svenonius (M) den 2 februari i ett beslut på landstingsstyrelsens ägarutskott, där hon och den borgerliga alliansen motsatte sig en extern granskning av nyckelpersoner och personkopplingar i samband med Karolinskas konsultköp från BCG. I förra veckan backade alliansen, och på ett möte i ägarutskottet där Irene Svenonius inte deltog, gick de borgerliga med på en sådan utredning. 

DN har sökt Irene Svenonius som låter meddela att hon avböjer kommentar.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) ställde i landstingsfullmäktige i tisdags frågan om vilken typ av beslut Irene Svenonius kan fatta mot bakgrund av den förestående jävsutredningen. 

Nu säger Erika Ullberg: 

– Makarna Svenonius tar givetvis de beslut som de finner lämpligast med hänsyn till sin familj och sitt parti. Utredningarna har nu ändå sin gång. Hans roll kring konsultnotorna på Nya Karolinska kommer att granskas, och hennes jävsutredning tillsätts enligt uppgift på tisdagen. 

Läs mer: Regeringen tillsätter kriskommission om Nya Karolinska

DN söker Jan Svenonius och Malin Frenning.

Läs mer: Civilministern oroad över situationen på Karolinska

Bakgrund och jäv

• Åren 2011-2017 har Karolinska universitetssjukhusets köpt konsulttjänster från Boston Consulting Group, BCG för 257 miljoner kronor. Fakturaunderlag för 57 miljoner saknas. Upphandlingschefen Jan Svenonius har godkänt upphandlingar och inköp och även bidragit i konstruktionen av ett ramavtal som trissat upp konsultnotan. 

• Irene Svenonius har vid ett möte 2 februari i landstingets ägarutskott motsatt sig en extern granskning av fakturahantering och konsultinköp som delvis omfattar hennes man, men hon är jävig, enligt experter. 

• Jäv enligt kommunallagen, ramverket för folkvalda ledamöter i kommuner och landsting: 

"En ledamot får inte delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör ledamoten själv, ledamotens make, sambo, föräldrar, barn eller syskon eller någon annan närstående."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.