Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Järfälla förlänger inte Carema-avtalet

Caremas avtal med Järfälla kommun gällande Tallbohov kommer inte att förnyas. ”Det finns synpunkter på att det inte har fungerat enligt hälso- och sjukvårdslagen”, säger Marie Weckström, äldreomsorgschef i kommunen.

Kristdemokraten Lennart Nilsson, ledamot i Järfällas kommunfullmäktige och socialnämnd, är den som drivit diskussionen om Tallbohov allra hårdast. Flera gånger har han ställt frågor till socialnämnden om situationen på äldreboendet.

– Jag har fått nog, det har inte fungerat. Det har varit en väldigt hög personalomsättning och incidentrapporterna från boendet har ökat i antal.

När avtalet skulle förnyas för några veckor sedan sade förvaltningen nej.

– Vi ville inte förlänga, men det ville inte Carema heller, säger Marie Weckström.

Varför ville ni inte förlänga?

– Det har funnits synpunkter på att det inte fungerat enligt hälso- och sjukvårdslagen. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, har kommit med påpekanden som åtgärdats men sedan har nya brister dykt upp i omgångar, säger Marie Weckström.

Enligt MAS Ulrika Dahnell har den höga omsättningen av chefer och sjuksköterskor lett till att sjukvårdsrutiner inte förankrats bland de anställda på boendet.

Carema Care kommer dock att fortsätta driva äldreboendet fram till augusti 2012.

”Fokus har flyttats från vården till kapitalet” säger flera anställda och tidigare anställda på Tallbohovs äldreboende som DN talat med.

Stockholms stad och Carema

Stockholms stad har avtal med Carema om 22 vård- och omsorgsboenden, ett servicehus och åtta hemtjänstenheter.

Vård- och omsorgsboendena är:

Fruängsgården, Hemmet för gamla i Skarpnäck, Högdalens vård och omsorgsboende, Koppargården i Vällingby, Magdalenagården på Söder, Linnégården på Östermalm, Älvsjö vård och omsorgsboende och Axgården i Hägersten–Liljeholmen.

Servicehuset är: Enskede nya servicehus.

Staden köper enskilda platser hos Carema på: Rotsundastrand i Sollentuna, Furan och Höstfibblan i Täby, Sandstugan i Botkyrka, Broby gård i Täby, Byholmen i Vårberg , Grönskogen i Sundbyberg, Krusmyntan i Tyresö, Nymilen i Bromma, Lillängen i Nacka, Mariebergs vård och omsorgsboende på Kungsholmen, Söndagsgården i Hökarängen, Björkbacken i Valdemarsvik och Saltsjöbadens sjukhus i Nacka.

Carema driver också hemtjänst i: Hägersten–Liljeholmen, Rinkeby–Kista, Kungsholmen, Farsta, Hässelby-Vällingby och Norrmalm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.