Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Järva ska bli Stockholms solstad

Omkring 40 hus spridda över Järvafältets stadsdelar ska förses med solceller för att spara energi och miljö och vara en forskningsbank för andra som vill dra nytta av solenergin.

Hållbara Järva är en viktig del av satsningen på att rusta upp miljonprogrammets bostäder. Vid sidan av de nya stadsdelarna Norra Djurgårdsstaden och Lövholmen – som ännu inte lämnat ritborden – är Järva en av Stockholms tre utpekade miljöstadsdelar.

I planerna för Hållbara Järva fanns ett stort vindkraftverk, med det visade sig omöjligt på grund av säkerhetsavstånd till vägar och bostäder och begränsningar för höga byggnader på grund av närheten till Bromma flygplats.

Boverket har beviljat Stockholm stöd för en ordenlig satsning på solceller – den största hittills i landet. De tre allmännyttiga bostadsbolagen och Stockholms stads fastighetskontor har inventerat husen i Järvas stadsdelar och kommit fram till att det finns stora möjligheter för solceller.

– Totalt kan det bli omkring 40 byggnader som får solceller, berättar Lisa Enarsson, projektansvarig på Stockholms miljöförvaltning. Hon räknar med att de första solcellerna kan monteras till sommaren eller hösten.

Tanken med solcellssatsningen är inte bara att det är ett sätt att producera elektricitet på hållbart vis. Satsningen på Järva, som totalt handlar om cirka 10 000 kvadratmeter solceller – nästan en och en halv fotbollsplan – görs även för att få en databas med resultat av elproduktion från solceller på vår nordliga breddgrad.

– Järvasatsningen ska kunna användas av andra som funderar på solceller. Och vi ska informera på flera sätt – tala om att huset man passerar har solceller på taket och på olika sätt visa hur mycket el som produceras för stunden, säger Lisa Enarsson.

Än så länge är solceller ingen lysande ekonomisk affär för den som installerar dem, men teknikutvecklingen är snabb och priset på solceller sjunker stadigt.

– Egentligen är satsningen på Järva ännu viktigare än det vi gör i nya stadsdelar. Det finns ju tiotusentals flerbostadshus i Sverige som drar väldigt mycket energi, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C). Han är säker på att solceller på tak och väggar inom en inte alltför avlägsen framtid blir vanliga inslag i stadsbilden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.