Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jätteprojekt kan ge 5. 000 nya bostäder

Tre nya höga hus nära E4:an i Kista, det högsta omkring 145 meter. Det kan bli resultatet om bolaget RSS Nordic får med sig kommunerna på byggplanerna. Längst bak till vänster syns dagens Victoria Tower.
Tre nya höga hus nära E4:an i Kista, det högsta omkring 145 meter. Det kan bli resultatet om bolaget RSS Nordic får med sig kommunerna på byggplanerna. Längst bak till vänster syns dagens Victoria Tower. Foto: Lomar arkitekter

Fastighetsbolaget RSS Nordic vill bygga 5.000 bostäder mellan Kista och Helenelund – bland annat i tre riktigt höga hus. De båda berörda kommunerna har ännu inte tagit ställning till planerna.

Mellan Kista och Helenelund finns inte bara en motorväg och en järnväg – här finns även attraktiv obebyggd mark. Relativt nybildade norsk-svenska RSS Nordic har studerat området tillsammans med Lomar arkitekter och har uppvaktat de båda berörda kommunerna, Stockholm och Sollentuna.

Företaget söker nu en väldig markanvisning i de båda kommunerna. Sammanlagt vill RSS Nordic bygga 600.000 kvadratmeter – varav 375.000 kvadratmeter bostäder och resten kontor som bullerskärm mot motorväg och järnväg. Omräknat i bostäder handlar bostadsytan om cirka 5.000 bostäder.

– Det är ett väldigt stort projekt. Vi vill bygga en levande stad och länka ihop de båda stadsdelarna, säger arkitekten Pontus Lomar.

Tre av husen föreslås bli riktigt höga. Det högsta omkring 145 meter blir högre än Kistas i dag högsta hus Victoria Towers, Kista torn och Kista Science Tower som alla är omkring 120 meter höga.

Kommunerna har ännu inte tagit ställning till planerna. Thomas Ardenfors (M) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Sollentuna känner till dem ganska väl.

– Det finns ett oerhört intresse för den tomt vi kallar Kilentomten där det en gång stod militärförråd. Det tycker vi förstås är jättekul och vi vill göra något verkligt fint på den tomten. Vad det ska bli och vem som ska bygga blir en senare fråga, säger Thomas Ardenfors.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.