Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jessica-ritzen-annars-ar-allt-som-vanligt/

Sthlm i mitt hjärta

Jessica Ritzén: Annars är allt som vanligt

Foto: Fredrik Funck

Nockebyhov 08.38.

Saker jag blivit väldigt bra på.

Lokalisera ett host på 50 meters håll. Vinka i stället för att kramas. Prata med bortvänd mun. Inte hosta. Andas genom näsan. 

Inte nudda handtag. Hålla en kundvagns avstånd. Cykla. Gå långa skogspromenader. Undvika rullatorfolk och snoriga barn. Motstå smågodissug. Avstå fika med kanellängd. 

Tvätta händer i skållhett vatten. Tvätta händer med Ajax. Ha handskar på oavsett utetemperatur. Behålla handskar på även i affären. Tvätta skinnhandskar i 60 grader. Kasta skinnhandskar. Vädra.

Göra höga knäböj när jag borstar tänderna. Göra höga knäböj när jag lagar mat. Göra solhälsningen när jag tittar på tv. Dansa till P4-skval i köket.

Ringa mamma. Ringa kompisar. Läsa olästa böcker ur hyllan. Titta i gamla fotoalbum. Lyssna på åttiotalsmusik. Lyssna på ”Forever young”. 

Göra digitala coronatestet. Göra om coronatestet. Ljuga för coronatestet. Ringa 1177 som ändå inte svarar.

Saker jag fortfarande behöver träna på. 

Sluta räkna på sannolikheten för att jag kommer att behöva respirator. Sluta oroa mig för att Harry ska bli den första katten i världen att smittas. Sluta önska att jag vore katt. Inte bli sur på alla som ser gamla ut och ändå går på min sida av trottoaren.

Motstå lusten att hamstra tortellini jag ändå aldrig äter. Sluta leta efter torrjäst eftersom jag ändå aldrig bakar bullar. Sluta röka. Sätta på nikotinplåster. Sätta på dubbla nikotinplåster. Inte puffa astmamedicin i onödan. Inte ta tempen.

Annars är allt som vanligt.

Jessica Ritzén är reporter på Stockholmsredaktionen och skriver kåserier på Namn och Nytt. Hon lider av att gå live från köksbordet och har svårt att acceptera att när jobbet flyttar hem så flyttar hemmet ut.