Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jessica-ritzen-det-ar-inte-for-barnens-skull-du-tar-bilen-till-jobbet/

STHLM

Jessica Ritzén: Det är inte för barnens skull du tar bilen till jobbet

”Bilisterna jag möter är nästan alltid män, pappor allihop får man anta”, skriver Jessica Ritzén. Foto: Johan Nilsson/TT

Tröttsamt många hävdar att de måste ha bil för att de har barn. Så varför ser jag sällan eller aldrig några ungar i familjebilarna på Stockholms gator. Säg som det är i stället, jag vill ta bilen till jobbet. 

Rätta artikel

Det tar mig 22 minuter att cykla till jobbet. Varje gång. Oavsett trötthet, regn, grus eller övrig trafik. Punktligheten är mitt starkaste incitament att alltid välja cykeln. Även dagar när vinden tar nappatag i öron och fingrar. Jag vet både att och när jag kommer fram.

Kollektivtrafiken är en allt mindre pålitlig morgonskjuts. T-banekaoset behöver jag inte ens gå in på. Min anslutningsbuss går dessutom numera så sporadiskt att chaufförerna inte ens räknar med resenärer. Kommer så pass för tidigt att de inte ens upptäcker oss som ändå planerat att åka med. Om vi bara hunnit.

Alla som cyklar till jobbet är vinnare. I både tid, pengar och hälsa. Så varför ligger dieselångorna fortfarande tunga över Stockholms infarter och broar? 

En grupp som sällan drabbas av klimatskam är föräldrar som hävdar att de måste ha bil för barnens skull. Hur kommer det sig då att ungarna så sällan får åka med? Bilisterna jag möter är nästan alltid män, pappor allihop får man anta, till barn i oklar ålder, som varje dag ensamma kör familjens SUV till jobbet. 

Jag får backa till en bensinmack i Roslagen i somras när jag senast såg en komplett familj i bil på gemensam glassrast. Det håller inte att slentrianmässigt hävda att man måste ha bil för att familjen någon gång tänkt åka på bilsemester i Europa. 

Dra inte bilskammen över dina barn. De har nog med klimatbörda att bära i framtiden. Säg som det är i stället. ”Vi har bil för att jag tycker det är bekvämt att köra till jobbet. För att det är jobbigt med inställda bussar och överfulla tåg. För att jag är för lat för att cykla eller gå.”

Jag skrotade bilen för två år sedan av klimatskäl och har inte ångrat mig en dag. Inte ens de mest cykelruggiga. Att inte fler cyklar är obegripligt av fler skäl än klimatet. Lika obegripligt som att man kör bil för barnens skull. Den gubben går jag inte på.

Läs mer: Sju av tio stockholmare skulle kunna cykla till jobbet på en halvtimme enligt rapport