Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jessica-ritzen-en-fallen-fura-gor-ingen-storm/

Sthlm i mitt hjärta

Jessica Ritzén: En fallen fura gör ingen storm

Stormen Ciara fällde en tall i Bromma på söndagskvällen.
Stormen Ciara fällde en tall i Bromma på söndagskvällen. Foto: Jessica Ritzén

Nockebyhov 19.38.

Första uppgiften på klimatkursen är att observera väder. I två veckor ska vi mäta temperatur, vindstyrka och nederbörd utanför fönstret. Jag är preppad med både termometer och barometer. Men vinden är knivig.

Vi får ta hjälp av Beaufortskalan. En åldrig men fortfarande fullt duglig vindskala från 1800-talet ännu i bruk. Vindskalans 17 faser finns detaljerat beskrivna. Nivå noll är ingen vind alls. Vare sig i segel, löv eller på spegelblankt hav. Den är relativt enkel att pricka in.

Men hur många har skorstensrök att förlita sig till i dag? Eller vimplar för den delen. I mina trakter finns inte en flaggstång så långt ögat når. Det är söndag kväll och stormen Ciara rister och sliter i allt ovanför trallhöjd. Utanför fönstret gungar trädkronorna likt rockringar runt sina stammar. Någon sådan beskrivning finns inte i den visuella vindguiden. 

Jag ger mig ut för att leta flaggstänger då jag upptäcker en tall som lagt sig över vägen några kvarter bort. Ett stormtecken om något. Glad över att ha hittat ett blåsigt bevis att kontrollera mot Beaufortskalan. När tallar faller ska det enligt den brittiske amiralen vara halv storm.

Eftersom jag tvivlar på mina egna sinnen kollar jag även SMHI:s timvisa vindobservation från Bromma flygplats. Den påstår att det blåser beskedliga 12 meter per sekund vilket anses vara frisk kuling. Då rör sig stora grenar på lövträd, det viner i luftledningar och sjön har stora vågberg. Tallar däremot ska knäckas först vid halv storm med 20 sekundmeter i vindbyarna.

Övningen i väderobservation ska få oss att förstå hur svårt det är upptäcka om människan förändrar klimatet. Jag vaknar lätt stormdrucken och inser att klimatet är outgrundligt även i dess mest mätbara form. I helgen var det stormen som röt att ”ni ska inga andra gudar hava jämte mig”.

Jessica Ritzén är klimatreporter på Stockholmsredaktionen och observerar även annat än väder. Läs mer om saker hon inte längre gör eller varför väderprat är vår viktigaste systemtjänst.