Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jessica-ritzen-luncha-aldrig-med-en-elscooter/

STHLM

Jessica Ritzén: Luncha aldrig med en elscooter

Bild 1 av 2 På väg till lunchen – innan slutnotan för resan serveras.
Foto: Anna Gustafsson
Bild 2 av 2 256 kronor, 3 kronor i minuten, kostade resan. Luncha aldrig med en elscooterm är slutsatsen.

Lilla Essingen 11:38. 

Rätta artikel

Ska lyxluncha på finrestaurang och tar en elsparkcykel till Lilla Essingen. Förstår inte då att resan ska bli dubbelt så dyr som sparrissoppan. Och jag en lika fattig riddare som den jag just avnjutit.

Sparkar i gång ett ledigt elspektakel utanför jobbet. Lyxlunch väntar på uteserveringen en knapp kilometer bort. Jag är redo att testa vårens mesta hype. Elsparkcykeln.

Greppar styret och pressar gasen upp till maxfart på 20 kilometer i timmen. Den känns lagom äventyrlig i livlig stadstrafik. Premiärturens lätta frihetskänsla avtar dock i motlut. Med nöd och näppe tar sig elsparkcykeln uppför Mariebergs branta backar i knappa sex kilometer i timmen. 

Färden tar bara några minuter och när jag parkerar frågar sparkcykeln försynt om jag vill pausa eller avsluta. Pausa låter väl fint. Då kan jag ju ta samma hoj hem igen, tänker jag, helt ogenomtänkt. Vad kan väl en pausad cykel kosta? 

Det här är innan sparrissoppan serveras med himmelskt fattiga riddare. Efter en timslång matfrossa i solen står sparkcykeln snällt kvar och väntar på mig. Jag susar tillbaka till jobbet och först när jag ska parkera serveras slutnotan för lunchutflykten. 256 kronor vill de ha för färden. Dubbelt så mycket som jag betalade för maten.

Stockholm har i dag fyra olika elscooterfirmor som slåss om din plånbok. Den jag råkade snubbla över är förstås dubbelt så dyr som de övriga. Kostade mig dryga tre kronor i minuten. Trots att jag bara förflyttade mig 1,8 kilometer. Jag hade tjänat på att ta en taxi.

Lärdom så. Luncha aldrig med en elscooter. Om du inte vill känna dig som en blåst och fattig riddare förstås.

Jessica Ritzén är urban klimatreporter på Stockholmsredaktionen och glad i både cyklar och mat. Läs även hennes krönikor om väldiga familjebilar som dundrar fram längs Stockholms gator, utan några barn i baksätet, och om att det aldrig kan innebära ett hot mot samhället om du filmar en olycka.