Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jessica-ritzen-nockebytoppen-ar-mitt-eget-mount-everest/

STHLM

Jessica Ritzén: Nockebytoppen är mitt eget Mount Everest

Nockebytoppen 08.14.

Det är ingen som köar till mitt Mount Everest. Nu kostar det inte 100.000 kronor att bestiga Nockebytoppen och ansträngningen kräver inga sherpas. Brommas högsta bergknalle är inget du riskerar livet för, den nås via en asfalterad Orsaväg. Trafikeras bara av bofasta och bilpendlare som smiter genom morgonrusningen. 

Nockebytoppen är ändå reslig med Stockholmsmått mätt – 51 meter över havet. Nästan i paritet med Skinnarviksberget som är innerstadens höjdpunkt. Få dristar sig till att trampa uppför detta motlut varje morgon. Har hittills aldrig stött på någon annan cyklist på väg till jobbet. Men enligt Googlemaps tjänar jag två minuter på att korsa Brommas Himalaya. Då gör jag det.

Bland Stockholms artificiella sprängstensberg har jag annars bara bestigit Högdalstoppen och Hammarbybacken. Av tvång eller i tjänsten. I veckan har jag förundrats över människors längtan att erövra berg. Särskilt de högsta i världen där det inte ens finns syre nog. Dag Hammarskjöld som även var en entusiastisk bergsbestigare citeras ofta: ”Mät inte bergets höjd förrän du nått toppen. Då ska du se hur lågt det var.” 

Nu var det inte Nockebytoppen FN:s tidigare generalsekretare syftade på. Inte heller den dödliga massturismen nära 9.000 meter över havet. Jag förstår hans tanke om att inte låta sig begränsas av till synes oöverstigliga klippmassiv, men allas strävan är inte är till topps. Även Hammarskjöld förstod att ”Den längsta resan är resan inåt”. Inte uppåt. Jag har inget behov av att möta mig själv på en kal bergstopp. Det jobbet kan lika gärna en vattenspegel vid nollpunkten göra.

Vi har ändå alla vårt Himalaya. Tillbaka till Hammarskjölds klokskap: ”I varje ögonblick väljer du ditt själv. Men väljer du - dig själv?” Min höghöjdssjuka får mig att välja Nockebytoppen alla dagar. Hur hög eller låg den än må vara. Jag tjänar faktiskt två minuter. 

Jessica Ritzén är reporter på Stockholmsredaktionen och blir uppåt av att cykla, även i vertikala motlut. Läs även hennes krönikor om sorgen som uppstår när hon blir kallad ”jävla idiot” av dem som hon trodde var hennes cykelkompisar och den salta notan som följer på en lunch med en elsparkcykel