Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/joggande-tomtar-och-en-gran-spred-julgladje-pa-soder/

STHLM

Joggande tomtar – och en gran – spred julglädje på Söder

”Vi möts av leenden överallt”, säger tomten Mia Thomsen. Foto: Magnus Hallgren

Ett tjugotal tomtar – och en gran – tog en löprunda på Södermalm på julafton för att sprida glädje och dela ut julklappar. 

– Det är fantastiskt roligt att mötas av alla glada människor, säger Mia Thomsen, en av tomtelöparna.

När löpargruppen IF Linnéa på Södermalm genomförde sin årliga löprunda möttes de av tutande bilister, folk som vinkade och idel glada miner. Inte så konstigt eftersom de dagen till ära hade bytt löpardress mot tomtedräkt och en granutstyrsel, som Stefan Hemström bar. 

– Vi vill sprida lite glädje på Södermalm, säger Mia Thomsen.

Löparklubben har som tradition att ta ett varv på Söder på julaftonens förmiddag. Under löpturen delar de ut julklappar, bland annat pepparkakor, nyckelringar och smågodis, till förbipasserande. De bjuder även på sång, hellre än bra enligt Mia Thomsen, för de äldre på ett sjukhem. 

Mia Thomsen säger att det är extra roligt att se så många glada människor när de kommer springande längs gatorna. 

– Vi möts av leenden överallt. 

Rundan på cirka en mil avslutas med dans kring granen på Skeppsbron. Sedan skils gruppen åt för att fortsätta julfirandet med släkt och vänner. 

– Det blir varmt att springa i skägg när det är plusgrader, pustar Mia Thomsen som såg fram emot en svalkande dusch och en välsmakande jullunch efter turen.