Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Att jag deltagit i ”På spåret” är ett dåligt skämt

Observatorielunden 19.21.

Det är en halvtimme kvar till podiesamtalet om författaren Bengt Martin på stadsbiblioteket. Eftersom boken jag ska prata om utspelar sig på Frejgatan något kvarter därifrån bestämmer jag mig för att promenera förbi på vägen dit för att sondera lite grann.

Det slutar som det alltid gör. Jag går bort mig. Jag vandrar gata upp och gata ner i snålblåst och slask, som ett barn från Frostmofjället, och blir till slut inte klok på om jag ens fortfarande befinner mig i Stockholm city. Ser inte det här ut som Rågsved? Rentav Säffle?

Till slut hittar jag åtminstone till stadsbiblioteket och blir intervjuad inför publik i någon timme. Jag framstår säkert som någon med full koll. Men när jag sen ska gena till tunnelbanan lyckas jag gå bort mig igen. Vad i helv…? Ett grönområde? Är det Vanadislunden?

För att göra en lång och omständlig historia om villovägar kort: att jag under vintern har deltagit i tv-frågesporten ”På spåret” är ett dåligt skämt. Om det är någon som är helt i avsaknad av geografisk intuition så är det jag, jag är tacksam om jag ens hittar till köket i min egen lägenhet.

Men kanske spelar det bara ingen roll, att bilda lag med Kristin Lundell och försöka knäcka ledtrådar i form av ordvitsar eller identifiera fågelarter från Färöarna är bara så fruktansvärt roligt. Inte minst när man chansar vilt på ett svar – strandskata! – och mot alla odds får rätt.

Den tillfredsställelsen går egentligen bara att likna vid den som far igenom kroppen när man till slut ser den där efterlängtade t-banesymbolen lysa på håll efter irrfärden i grönskan och vet att, japp, man tycks hitta hem den här gången också.

Johan Hilton är kritiker och redaktör på DN Kultur och deltar i kväll i finalen av ”På spåret”.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.