Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/johannes-hyllar-johannes-paulus-ii/

STHLM

Johannes hyllar Johannes Paulus II

Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift och en av påvens kardinaler inviger utställningen om Johannes Paulus II i Johannes kyrka, assisterad av Catharina Segerbank, kyrkoherde i Johannes församling.
Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift och en av påvens kardinaler inviger utställningen om Johannes Paulus II i Johannes kyrka, assisterad av Catharina Segerbank, kyrkoherde i Johannes församling. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Påven Johannes Paulus II skulle ha fyllt 100 år i år och detta uppmärksammas med en vandringsutställning som just nu visas i Johannes kyrka.

Utställningen, som producerats av Anna Glowacki, är ett samarbete mellan Polska institutet och Svenska kyrkan. Den invigdes på torsdagen av Anders Arborelius, sedan 1998 biskop i Stockholms katolska stift och sedan 2017 en av påvens kardinaler.

Att utställningen, som tidigare har visats i Visby och så småningom ska vidare till Vadstena, visas i just Johannes kyrka har sin förklaring. Johannes Paulus II föddes som Karol Józef Wojtyla i Polen den 18 maj 1920 och kyrkan på Brunkebergsåsen är sedan drygt 40 år hemvist för polska missionen.

Anders Arborelius klippte därför två band som bevis på att utställningen var invigd: först ett blågult och därefter ett rödvitt. I en glasmonter ligger storkorset av Piusorden som påven tilldelade Sveriges dåvarande ärkebiskop Bertil Werkström 1991. I en annan monter syns mässhaken påven bar under den mässa han höll i Globen i juni 1989 och på en världskarta sitter nålar på alla de 129 resor han gjorde utanför Italien.

Mässhaken som påven bar vid mässan i Globen 1989.
Mässhaken som påven bar vid mässan i Globen 1989. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Johannes Paulus, som var påve under närmare 26 år (från 16 oktober till 2 april 2005), var omåttligt populär och hans grav i Sankt Sebastians kapell i Peterskyrkan är den som flest besökare stannar till vid.

Vad var det som gjorde honom så speciell?

– Hans karisma. Har man en gång mött honom glömmer man aldrig hans blick säger kardinalen och håller fram det silverkors han själv bär om halsen, för övrigt en gåva från Johannes Paulus II.

Anders Arborelius liknar Johannes Paulus II vid en skådespelare.

– Ungdomarna älskade honom för hans utstrålning och dessutom vände han sig till hela världen. Han kunde verkligen dra med sig folk, säger han.

Anders Arborelius med det silverkors han fått av påven Johannes Paulus II.
Anders Arborelius med det silverkors han fått av påven Johannes Paulus II. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Catharina Segerbank, kyrkoherde i Johannes församling, är mycket glad över utställningen, som har producerats av Polska institutet och pågår till och med 15 november.

Men det är långt ifrån det enda anledningen till att kyrkoherden känner glädje och stolthet i dessa dagar. På fredagen kom nämligen beskedet att Johannes församling har tilldelats det prestigefyllda ROT-priset 2020 för sin nya församlingssal, belägen under kyrktrappan.

Ämnen i artikeln

Norrmalm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt