Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/john-falkirk-inte-fan-kan-jag-cykla-runt-med-en-hovdinghjalm/

STHLM

John Falkirk: Inte fan kan jag cykla runt med en Hövdinghjälm

Södermalm 14.45.

John Falkirk
Rätta artikel

Jag fick en Hövdinghjälm i julklapp. Och den har försatt mig i en väldigt jobbig situation.

Inte bara är det bortskämt att en vuxen man får en så pass dyr julklapp (av sin mamma). Det är värre. För inte fan kan jag cykla runt med en Hövdinghjälm.

Då kan jag lika gärna resignera i ett slags airbagskyddad, vasastanig medelklassdvala. Börja ägna helgerna åt Fabriquebullefrossande och Årstavikspromenader (vilket redan händer). Börja jogga till jobbet i tajts och broddförsedda löparskor (vilket gudskelov inte händer än). Min sista uns av ungdomlig subversivitet skulle vara som bortblåst.

Steget är inte långt. Jag äger redan eltandborste och sodastreamer och lägger för mycket tid på Bukowskis auktionssajt. Förvisso lyssnande på förortsrapparen Ivory. Men vet inte om det gör saken bättre.

Grejen är att det inte går att vara säker och cool på samma gång ( sorry alla mammor). Det är ett påfund, ofta från just mammor. Samma sak gällde vinterskor när man var barn. Ett par kängor är inte coola, blötsura Converse och blåfrusna tår är ballare.

Och till alla er som säger att det visst går och att jag är töntig som tänker såhär: precis så låter ett mamma-resonemang.

Man måste välja och jag är på tok för fåfäng.

Samtidigt vore det ännu töntigare om jag – trots min nya svindyra ägodel – cyklar hjälmlös och skadar mig i en olycka. Hur skulle jag förklara något så dumt (för mamma)?

Kalla det Stockholms ängsligaste hipsterhaveri. Men jag har inte cyklat sedan julafton.

John Falkirk är reporter på DN Sthlm och mamma jag lovar, jag ska använda hjälmen. Läs fler av hans krönikor, som exempelvis om södermalmsbor som bekymras över den gentrifiering som de själva är en del av .