Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/john-falkirk-vad-som-en-gang-varit-hatat-blir-plotsligt-jatteinne-kolla-bara-pa-brutalismen/

STHLM

John Falkirk: Vad som en gång varit hatat blir plötsligt jätteinne. Kolla bara på brutalismen.

Söderhallarna med Söder torn utanför fönstren. Arkitekt är Bo Kjessel. Foto: John Falkirk

Söderhallarna 15.30.

Rätta artikel

En läsare mejlade och klagade på att våra ”hjärta”-texter blivit för egocentrerade och att de sällan handlar om Stockholm. Jag tänkte därför ägna denna åt en byggnad på Södermalm.

Söderhallarna är ett av stadens bästa exempel på postmodern arkitektur. Huset, med vit glasfasad, geometriska fönster och rödblått terrazzogolv, uppfördes strax efter sin stilfrände Bofills båge 1992.

På 1970-talet vände sig vissa arkitekter mot den strama, förhärskande modernismen, som de menade saknade både historisk och lokal förankring. Responsen blev en brokig stilbildning som kännetecknas av ett ibland apart användande av valv, arkader och annan klassisk ornamentering. Postmodernismen har ofta hånats i insatta kretsar.

Den atriumformade saluhallen går i rött, blått och beigegult och kolonner sträcker sig upp i taket. Spegelväggarna på kaféet Söder Espresso ser nästan glamkitschiga ut. Jämfört med det funktionalistiska Medborgarhuset intill ger byggnaden ett lite plojigt intryck.

I dag är Söderhallarna långt ifrån lika välbesökta som vid öppningen. Butikerna är i stort sett desamma som då. På ovanvåningen ligger en väskaffär, en bh-dito, en optiker och The English Shop, Söders enda brittiska butik. Cirkusapeskulpturen har försvunnit och den halvloja jazzklubben i källaren har gått i graven.

Nu ska fastighetsbolaget Atrium Ljungberg renovera byggnaden. Och jag hoppas att de gör det med vördnad. För det brukar vara så med arkitektur – vad som en gång varit hatat blir plötsligt jätteinne.

Kolla bara på brutalismen. På senare år har två soffbordsböcker kommit om den betongiga stilen, i vilka Filmhuset, Arkitekturhögskolan och Kaknästornet uppmärksammas.

John Falkirk är reporter på DN Sthlm och gillar inte alltid att skriva roliga texter.