Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-desai-anekdoten-ar-talande-for-skitstormen-som-ar-2020/

Sthlm i mitt hjärta

Jonas Desai: Anekdoten är talande för skitstormen som är 2020

Foto: Jonas Desai

Alviks strand 14.51.

Om man viker av till höger strax efter tvärbanebron mellan Stora Essingen mot Alvik strand kan man hitta ett klippbad som inte är överbefolkat fast det ligger i Stockholm.

Med ryggen mot klipporna faller blicken naturligt på villorna längst vattnet på Stora Essingen, kanske allra mest på Hamptonskopian, som ser ut att ha hyst generationer av olyckliga äktenskap.

Man kan också ägna sig åt båtskådning på klippbadet. Med jämna mellanrum passerar alla sorters marina fordon och har man tur är namnen skrivna stort nog för att kunna läsas. Det kan sporra till fundering, till exempel om vad som får en människa att döpa sin båt till ”Gunpowder”.

Det var under en sådan harmonisk stund som jag fick se en olycka som jag bara antar mynnade ut i en förskjuten svanskota – och det hela var rätt talande för skitstormen som är 2020 hittills.

Två unga killar på vattenskotrar, varav en med en tjej bakpå, susar fram i sundet. Stämningen är hög och eftertänksamheten blir lidande. Den höga farten i kombination med svallvågor från mötande trafik gör att skotern börjar studsa, så också den löst sittande tjejen.

Hon försöker få ordning på balansen, men inte ens 10.000 timmar på bygelhäst hade hjälpt. Från klippan är det svårt att urskilja vilka lemmar som är vilka. Om inte skada uppstår vid den stumma dunsen ned mot sätet, så uppstår den vid nedslaget i vattnet.

Motorerna tystnar. De två förarna utvärderar först om situationen kräver en insats. När tjejens jämrande når duon hoppar de halvheroiskt ner i vattnet. Vi på klippan är måttligt engagerade. En kvinna ropar ”hur går det därute?”, utan att få svar, och återgår sedan till soldyrkan.

Efter ungefär 90 sekunder upptäcker killarna att den ena vattenskotern drivit iväg med vattnet och de ställs då inför ett moraliskt dilemma: fortsätta tröstningskampanjen eller rädda fordonet?

De enas om att dela på ansvaret och när han som simmat iväg återvänder med vattenskotern lyckas de i samarbete få ombord tjejen och kan kryssa iväg i avsevärt lägre fart än den de kom i.

Då ingriper polisen, som har blivit varse händelsen och lurat bakom en pelare. Sällskapet stannas och konversation uppstår. Ridå på den dagen, får man anta.

Det som såg så lovande ut blev snabbt och plötsligt en stor utmaning med stora återverkningar. Anekdoten påminner i alla fall mig om att njuta när det kul och dra lärdom när det går åt skogen.

Jonas Desai är reporter på Dagens Nyheter och är mer tacksam än någonsin för tv-spel och tennis på tv. Läs fler av hans krönikor till exempel här eller här.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt