Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-desai-det-ar-2019-och-vi-har-fortfarande-inte-lart-oss-nysa/

STHLM

Jonas Desai: Det är 2019 och vi har fortfarande inte lärt oss nysa

401:an mot Älta 16.10. 

Jonas Desai
Rätta artikel

Mönstret syns bäst i lokaltrafiken, och oftast börjar det på samma sätt: staccatoinandningen, fasa i blicken, desperat efter ett någorlunda tomt luftrum. Ett närmast oåterkalleligt förlopp har satts igång och det som sker är lika delar naturligt, fascinerande. Det hela börjar och slutar på tre sekunder, efterspelet är desto längre.

I det kritiska momentet – fördrivningen – förlorades kontroll över mun och näsa och det som bara kan beskrivas som slem fångades i sista stund upp med handen, vilket leder till nästa bekymmer. Vad görs med avfallet?

Ett skådespeleri sätter igång och ögonen flyttas från ögonvrå till ögonvrå när situationen utvärderas. Helt plötsligt har personen aldrig sett lugnare ut. Han slappnar av i axlarna och ser sig omkring som om inget har hänt samtidigt som den slemfyllda handen rör sig längs med kroppen, ner mot jeansen. Inget absorberar, döljer, neutraliserar som en denimficka.

Charaden är förgäves. Jag har följt förloppet hela vägen från överrumpling till (anti)klimax och lyckas titta bort precis före ögonkontakt. Personen ska kliva av vid Sickla station och stoppknappen närmast till hands är för evigt besudlad. 

Jag funderar på att citera George Costanza och skrika ”You know, we’re living in a society!”, men ångrar mig lika snabbt. Jag vet ju inte säkert att jag är bättre.  

Det är 2019 och de flesta av oss har fortfarande inte lärt oss nysa utan att sprida kroppsvätska runtomkring oss. Vissa har gåvan, förmågan att hålla inne en storm och leva med inre blödningar och utvidgade ögonhålor. Resten får förlita sig på andra smarta metoder, som skådespeleri och denim. 

Jonas Desai är reporter på DN och sover numera med alcogel under kudden.