Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-desai-isen-bryts-nar-jag-skamtar-om-att-det-ar-min-forsta-gang/

Sthlm i mitt hjärta

Jonas Desai: Isen bryts när jag skämtar om att det är min första gång

Alviksvägen 19.38.

”Hej du. Hej hej hej. Hoppas du mår bra. Jag ska känna lite på dig bara. Ta reda på hur det går”.

Jag pratar med min murgröna. Till en början känns det lustigt, men isen bryts när jag skämtar om att det är min första gång. 

”Jomen du kan nog behöva lite kärlek, tror jag. Det går ju lite isär det där, alltså hur man ska ta hand om dig. Men jag tänker att det inte kan skada att vi bara pratar med varandra ett tag. Att vi hittar ett sätt att kommunicera så att jag förstår vad du behöver”

Det kommer inget svar. Jag resonerar vidare.

”För i min mening är förståelse allt. Det är liksom… om man når förståelse i en relation då blir den relationen ganska bra.”

Samtalet är ensidigt men – om jag får säga det själv – innehållsrikt.

”För att även om man inte i slutändan håller med varandra, så kan man förstå, eller i alla fall försöka förstå”. Och ett försök att förstå brukar ofta leda till respekt.”

Min högkänsliga radar för högfärdighet ger av någon anledning inte utslag. Jag fortsätter.

”Jag hoppas att miljön tillåter dig vara den du är. Det är ju inte givet på något sätt. Jag flyger blint här, min enda kompass är kärleken och att jag vill att det ska gå bra för dig. Och jag ska göra allt jag kan för att det ska bli så”.

Väl medveten om att samtalet drivs av en djup ensamhet, funderar jag på vad mer som kan tänkas ligga bakom. Kanske är den drivande faktorn att mina fingrar är svarta, inte gröna, och att jag innerst inne inte orkar förlora ännu en fredskalla till livet efter detta. 

Mamma säger att växterna mår bättre av att man pratar med dem, så prata kommer jag göra. När jag nu investerat i växtnäring och appar som säger åt mig när det är tid för vattning har jag skaffat mig ett skyddsnät. 

Om jag trots det hamnar i en ond spiral av gula blad och tung jord återstår bara en utväg, den som mina bröder och jag utsattes för när vi var små och som vi fruktade över allt annat: Att i något slags vridet kretslopp mellan man och växt kissa i en hink och hälla kisset i jorden.

Jonas Desai är reporter på Dagens Nyheter och har i texten ovan avstått från flera mer eller mindre roliga ordvitsar. Läs fler av hans krönikor, till exempel den om att bli som de man umgås med. 

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt