Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-desai-snart-star-stadens-alla-padelcenter-tomma/

STHLM

Jonas Desai: Snart står stadens alla padelcenter tomma

Solna 21.30.

Jag är inte oskyldig. Jag var ju där när det började, när padeln åkte snålskjuts på Zlatans rygg och tog fart på riktigt i Stockholm och Sverige.

Jag var nervös, osäker, svag i knäna. Inte mest för att jag skulle intervjua Sveriges största idrottsperson på invigningen av hans padelcenter i Årsta, mer för inledningen jag hade planerat. Jag skulle fråga: ”Vissa säger att padel är för de som inte kan spela tennis, vad säger du om det?” och med det röra om i grytan, provocera den store precis lagom och tvinga honom att ta med mig in i sportjournalistikhistorien. 

Han tornade över mig och spände sina ögon i mina. Jag var stolt över sättet jag mötte hans blick, men visste samtidigt att jag skulle vika ner mig. Ut kom något i stil med: ”so padel huh, what’s that about?”.

Även om jag slutligen inte vågade provocera en erkänt oförutsägbar karatekapabel jätte står jag stark i min tes: Padel är en icke-sport.

Padel är en lek som barn kommer på när de är uttråkade. Padel är sådana avklippta strumpor som inte ska synas i skorna. Padel är kabaddi – den där indiska kampsporten som går ut på att springa över på motståndarnas sida och ”kulla” så många som möjligt och samtidigt upprepa ”kabaddi” så långt andan räcker. Det är obegripligt, och otillräckligt. Och således är slutet oundvikligt. 

Stockholms stad bör förbereda sig. Snart står stadens alla padelbanor tomma. Snart har farsoten tagit ut sin rätt. Då dröjer inte länge innan nästa grej tar dess plats. För det är ju oundvikligt att vi, som vi alltid gör, hastigt överger trenden och går vidare till nästa idiotiska ursäkt till motion. När vi fått för oss att capoeira är det enda rätta rörelsemönstret, eller att bordshockey inte bara är en rättighet utan en livsstil.

En stulen rubrik från Sydsvenskan från förra veckan illustrerar min poäng: ”Om några år är pickleball lika stort som padel”. 

Jonas Desai är reporter på Dagens Nyheter och välkomnar varmt en utmaning, oavsett racketsport. Läs fler av hans krönikor, till exempel den om pragmatisk dejting eller den om att vi fortfarande inte lärt oss nysa.