Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-desai-stadens-andrahandsmarknad-gor-mig-naiv/

STHLM

Jonas Desai: Stadens andrahandsmarknad gör mig naiv

Odenplan 17.45.

Jag är naiv numera, och felet är inte mitt eget. Bostadsmarknaden i Stockholm har kraften att bryta ner även den mest härdade cynikern och vända ”det är för bra för att vara sant”, till ”undra om den där väggen är bärande”.

I de flesta övriga fält är jag stentuff. Jag klickar inte på rubriken ”se när jätteormen sväljer en kajman”. Jag svarar inte på mejl från nigerianska prinsar. Jag går inte in på ett padelcenter utan en utrymningsplan. 

Men när det handlar om andrahandsbostäder i Stockholm vet min aningslöshet inga gränser. Jag skulle kunna ringa på annonsen ”Slottet, 6.500, allt ingår” och sedan bli uppriktigt överraskad att det var ett upptåg. Det handlar om missriktad hoppfullhet, antar jag. En i vanliga fall god och fin egenskap, som i Stockholm stad förvandlats till en måltavla.

Jag fick nyss hyra en lägenhet i Solna i andrahand. 54 kvadrat, 8.500 kronor i månadshyra och – för att åkalla Hemnet – ett stenkast från Mall of Scandinavia. Affären var svart (inget andrahandskontrakt) men där och då, i min enfald, lutade jag mig på ordet är starkare än ek-principen. Det var mycket riktigt för bra för att vara sant. Någon av grannarna hade sett mig bära in gitarrförstärkaren, blivit skakis, gormat till hyresvärden och så var sagan slut.

För det hade hunnit bli en saga för mig. I mina planer fanns bortskänkta pianon, middagar i badkaret, jordglober och ett soffbord gjort av böcker. Inbjudningar till inflyttningsfesten var redan formulerade och det var snudd på att jag hade ångest över vilka från jobbet som inte skulle få komma.

All heder åt staden, antar jag, för en väl gillrad fälla. Den har festat på min hoppfullhet och gjort det bra. Jag sitter i allra högsta grad fast, och planerna ter sig alltmer desperata. Tills nästa öppning slipar jag på min kontaktannons för bostäder, ett slags arrangerat äktenskap för bostadslösa: 

Välkommen till en stabil förening, där Du och jag bor ihop för ekonomisk vinning. Här bor du med en halvindier om 33 vårar i absolut toppskick. Närhet till kommunikation och service. Vid överenskommen vinst säljer vi och går skilda vägar. Uppstår romantik på vägen, må så vara.

Jonas Desai är reporter på Dagens Nyheter och han har precis lärt sig vad skuldkvot betyder. Läs även om varför han tycker padel är en icke-sport eller hur dejtingen i Stockholm långsamt bryter ned honom