Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-desai-via-relationer-blev-stockholm-mitt-nya-hem/

STHLM

Jonas Desai: Via relationer blev Stockholm mitt nya hem

Sickla 22.30.

Länge hade jag värnat om födelseorten som det enda sanna hemmet. Kanske för att mina föräldrar hållit ihop, kanske för att staden är liten och således förknippad med trygghet.

Hemmet i hemmet, en röd villa på ett backkrön nära Skelleftetravet, villkorade begreppet ”hem” med vissa platsspecifika saker. 

Det som inte var ”Unforgettable” på LP, eller surdegslimpa eller en persisk matta, eller en väderkvarn med krokiga vingar eller ett myggnät med hål i sömmarna, eller ”Dödligt vapen” på VHS, eller en ”Ab cruncher” från tv-shop eller en rostig elgrill, kunde inte möjligen vara ett hem.

Nationalencyklopedins definition för hem försvårade saken ytterligare: ”Stadigvarande bostad för viss person, familj e d; ofta med tanke på den personliga karaktären hos inredningen.” 

Min bostad i Stockholm har ingen personlig karaktär i inredningen (det kräver inredning) och jag inte vad ”stadigvarande” eller ”e d” betyder.

Det krävdes inget särskilt och precis allt för att jag skulle inse att min inställning hade brister. Det hände över natten, men förstås inte alls över natten. 

Det lär ha varit när någon frågat hur jag mår, om jag vill äta lunch på italienaren, om jag vill spela tennis i Enskede, om jag vill diskutera ”Game of thrones” i Fittja, om jag kysste henne, om min röst blivit bättre, om jag har sett trailern för nya ”Bad Boys”, om inte ”Blade II” är rätt bra ändå, eller om jag ska stå på scen snart, som jag insåg att det enda ”hem” ska villkoras av är relationer.

Det är väl det ultimata skrytet, antar jag, både för staden och för mig, att skrika ut hur mycket ens relationer betyder. Hur som helst, via dessa relationer blev Stockholm, där det värsta alla vet är att ”vara snälla och gå längre bak i bussen”, mitt nya hem.

Jonas Desai är reporter på Dagens Nyheter och hans tårkanaler villkoras av Nat King Cole. Läs även hans krönikor om pragmatisk dejting och att göra uppror mot konformiteten med hjälp av citrusfrukt.