Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/jonas-och-hans-ovanner/

STHLM

Jonas och hans (o)vänner

Bild 1 av 8 En gulbandad giftgroda tittar upp. Den tillhör släktet pilgifts­grodor där den farligaste arten har ett gift som det bara behövs en tiotusendels gram av för att döda en människa.
Foto: Maja Eriksson
Bild 2 av 8 Rödryggade Amazonpapegojan Jacki kom som liten unge med ett fraktfartyg från Peru i mitten på 60-talet och var illa medtagen när hon hittades. Jonas fick henne och fick specialdispens av myndigheterna för att ta hand om Jacki hemma.De flesta djuren gillar inte Jonas Wahlström – papegojan Jacki är ett av undantagen.Skansen-akvariet erbjuder terapi mot fobier.
Foto: Maja Eriksson
Bild 3 av 8 En ung kubakrokodil simmar fridfullt fast den anses vara en av de aggressivaste arterna. Den finns bara på Kuba och är utrotningshotad.
Foto: Maja Eriksson
Bild 4 av 8 En sakihona mumsar på frön. Den sydamerikanska arten gillar också möss, småfåglar och fladdermöss.
Foto: Maja Eriksson
Bild 5 av 8 Surikaterna känns igen på sitt spejande. På Skansen-akvariet finns det dock inga fiender att speja efter, svenska rovfåglar hittar inte dit.
Foto: Maja Eriksson
Bild 6 av 8 Lemuren Spider sitter gärna i yogaställning. Liksom många andra stockholmare föredrar lemurerna sol.
Foto: Maja Eriksson
Bild 7 av 8 Jonas dotter Ana matar en fyrögonfisk. Ana Wahlström är tänkt att ta över Skansenakvariet, det är till och med inskrivet i kontraktet med Skansen.
Foto: Maja Eriksson
Bild 8 av 8 Jonas Wahlström skulle aldrig kunna ha ett skrivbordsjobb. ”Jag skulle aldrig kunna sitta still, då får jag tråkigt,” säger han.
Foto: Maja Eriksson

Du kanske trodde att Jonas Wahlström är djurens bästa vän? Icke. Djuren på Skansen avskyr honom. Och det har sina orsaker.
Vi följde med under en vanlig arbetsdag bland människor och andra djur på Skansen på ­Djurgården.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in