Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/josefine-hokerberg-jag-har-precis-blivit-fasthallen-oskyldigt-anklagad-for-stold/

STHLM

Josefine Hökerberg: Jag har precis blivit fasthållen, oskyldigt anklagad för stöld

Drottninggatan 13.30.

Rätta artikel

Jag ska bara byta en tröja på HM. Plötsligt – när jag står framme i kassan och visar upp mitt kvitto – griper en ung väktare tag i mig. ”Kom med här. Du har stulit.”

Jag uppfattar inte situationen och försöker slå ifrån mig något som jag upplever kliar. ”Hallå, jag håller på och byter en vara här”.

Men väktaren ger sig inte. Han drar bort mig från kassan. Expediten som har sett mitt kvitto tittar frågande på mig. ”Men gör något då”, säger jag. ”Jag har kvitto”. Men de gör ingenting. Tittar bara förundrade på varandra.

Sen följer en Kafkaliknande stund mellan mig och väktaren. Han håller fast mig och påstår att jag har stulit. ”Men jag har ju kvitto” säger jag igen, allt mer upprörd och röd i ansiktet. Samtidigt som jag tänker: Tänk om det här är planterat. Tänk om någon har tagit kvittot ifrån mig och lagt något stulet i min påse.

Efter en dryg halvtimme kommer en annan, något äldre väktare. Han lyssnar på mig och går med på att titta på mitt kvitto. Han blir tyst.

”Aah men alltså, okej. Du kan gå.”

Jag smsar till St:a Clara kyrka där jag arbetstränar för tillfället.

- Hej, jag är sen. Har precis blivit fasthållen, oskyldigt anklagad för stöld av en väktare. Är skärrad.

Prästen svarar:

Vi väntar på dig. Vi har bett. Vi ber om styrka i ditt inre och nåd för väktaren.

Josefine Hökerberg är reporter på DN och undrar vem som håller i väktarnas utbildning. Läs även hennes krönikor om känslan av att vara lurad efter att ha gått på ett pass gravidpilates och att vilja vara märkvärdigare än vad man är.