Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/junibacken-tar-emot-besokare-igen/

STHLM

Junibacken tar emot besökare igen

Junibacken i Stockholm.
Junibacken i Stockholm. Foto: Magnus Andersson/TT

Med digitalt bokningssystem, färre besökare och noggrann städning öppnar Junibacken i Stockholm efter en historiskt lång stängning.

– Det känns jättekul men vår situation är fortfarande ganska oviss, säger vd Kajsa Medin Hansen.

TT Text

Hur hårt besökstrycket blir återstår att se. När Junibacken stängde 22 mars hade besökarna i princip slutat att komma. Sommartid brukar de utländska turisterna stå för cirka hälften av biljettintäkterna och så blir det inte nu. Men Erika Kobayashi och dottern Emma väntar utanför entrén. De har kommit i god tid och är inte rädda.

– Men om det blir för trångt går vi hem igen, säger Erika Kobayashi.

Trångt ska det dock inte bli, enligt Kajsa Medin Hansen. Junibacken kommer inledningsvis att släppa in max 50 personer i halvtimmen, vilket betyder 550 besökare om dagen i stället för 1 600 en normal dag i juli.

Junibacken öppnar, till en början tre dagar i veckan, med avståndsmarkeringar, handsprit och en nygjord hyllningsutställning till Pippi 75 år. Besökarna kan gå in i olika scenerier hämtade från böcker och film, exempelvis Prussiluskans kafferep och flygmaskinen från ”Pippi på rymmen”.

Maskeradkläder för huvud och ansikte är bortplockad.

– Vi kommer dagligen att gå igenom och utvärdera för att se hur det fungerar och reglera efter det. Vi har gjort ordentliga riksanalyser av nästan varenda kvadratmeter, säger Kajsa Medin Hansen.

Junibackens VD Kajsa Medin Hansen.
Junibackens VD Kajsa Medin Hansen. Foto: Nicklas Thegerström

Högst 50 personer åt gången ska få se den återkommande teaterföreställningen som räknas som allmän sammankomst. Det gör däremot inte den övriga verksamheten.

Temaparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby bestämde sig tidigare i sommar för att stänga helt sedan man inte tilläts ha flera parallella teaterföreställningar trots avstånd mellan de olika scenerna. Konsekvenserna blir 120 miljoner kronor i förlust och varsel av merparten av de anställda.

Även Junibacken har varslat närmare 50 personer, vilket är större delen av den fasta personalstyrkan, berättar Kajsa Medin Hansen, som dock inte kan säga något om hur många som i slutändan också blir uppsagda.

– Vi är mitt uppe i förhandlingar nu.

Samtidigt har man tagit del av olika statliga insatser och fått 6,1 miljoner kronor i krisstöd från Kulturrådet.

– Det kommer inte att rädda oss, eftersom vi inte kunde söka för alla delar av verksamheten, men alla pengar är välkomna.

Kan det här mindre formatet rädda er?

– Det är betydligt bättre för oss att ha öppet än stängt. Vi kommer att göra allt vi kan för att ta oss igenom den här krisen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt