Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/just-nu-beslut-om-atal-i-eric-torell-malet/

STHLM

Tre poliser åtalas för Eric Torells död

34:55. Tre poliser åtalas för Eric Torells död i augusti 2018, en för vållande till annans död och två för tjänstefel.

En polis åtalas för vållande till annans död efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell förra sommaren. Två andra poliser åtalas för tjänstefel.

– Under alla förhållande uppenbart var det oförsvarligt, säger chefsåklagare Martin Tidén om det dödande skottet.

Ulrika By
Rätta artikel

Läs mer: Det hände natten då Eric Torell dödades av polisen

• Insatschefen brast i sin hot- och riskbedömning och samordnade inte insatsen på ett säkert sätt och åtals därför för tjänstefel.

• De två relativt nyutexaminerade poliserna som åtalas för vållande till annans död respektive tjänstefel sköt mot Eric Torell efter att deras så kallade inbillade nödvärnsrätt upphört. Under alla omständigheter var det ”oförsvarligt” att de sköt mot Eric i det senare skedet.

Det är grunderna för den stämningsansökan som lämnades in till Stockholms tingsrätt efter dödsskjutningen av Eric Torell, 20.

Bevisningen utgörs av obduktionsprotokoll, platsundersökningar och rekonstruktioner från platsen samt drygt 120 förhör med inblandade personer.

Enligt åklagaren hade poliserna möjlighet att förvissa sig om att Eric Torell inte längre utgjorde något hot när han vände dem ryggen och att han då inte längre riktade sitt leksaksvapen mot dem.

– Det finns något som heter verkanskontroll. Efter varje skott ska en polis avgöra om de ska fortsätta använda verkanseld, sa chefsåklagare Martin Tidén vid den presskonferens som hölls i samband med att åtalet offentliggjordes.

Det handlar om en oerhört kort tidsrymd – och poliserna var extremt pressade i det här läget. Fram till dess att Eric Torell vände dem ryggen hade de nämligen, även enligt åklagaren, rätt att öppna eld.

– Innan målsägaren vänder dem ryggen jag inte bevisa att det begåtts något brott. Efter att han gjort det var det uppenbart oförsvarligt, fortsatte Martin Tidén.

I samma sekund som Eric vrider på sig gör sig då en av poliserna skyldig till vållande till annan död och den andre till tjänstefel – vilket Tidén alltså anser sig ha lett i bevis med den utredning som presenterades på fredagen.

Till exempel är den kula som orsakade Eric Torells död kopplad till den polis som nu står åtalad för vållande till annans död. Den polisen borde också, enligt åtalet, innan han avlossade det dödande skottet, försökt förvissa sig om vilken effekt de tidigare avlossade skotten haft och om det fortfarande var motiverat att skjuta mot Eric Torell. 

Insatschefen, en 39-årig man, ska enligt åtalet ha tidigt i processen åsidosatt vad som gällt genom att ha ”underlåtit att vidta åtgärder, väga in arbetsmiljöaspekter och ”grundläggande taktiska förklaringsmodeller” vid planering och ledning av händelsen. Det finns dock ingen direkt koppling till insatschefens handlande och Eric Torells död, varför insatschefen bara åtalas för tjänstefel. 

Chefåklagare Martin Tidén anser dock insatschefen brustit i sin hot- och riskbedömning.  Insatschefen visste att en man med vapen fanns i området och att det i området tidigare rört sig en man som dessutom uttalat hot om att skjuta poliser om han stötte på dem – ändå samordnade han inte insatsen på ett sätt som minimerade riskerna för att poliserna själva skulle kunna börja skjuta på varandra.

Att Eric Torells pappa, som var ute och letade efter sin son, dessutom hade kontakt med insatschefen i närområdet utan att insatschefen försäkrade sig om mannen som synts med ett vapen skulle kunna ha varit Eric Torell och utan att insatschefen försäkrade sig om att pappan och den bortsprungne sonen inte var utsatta för fara är också en grund för det åtalade tjänstefelet.

Bevisningen mot insatschefen utgörs av förhör med den samme och med en rad andra poliser. En av dem, som ingår i insatsstyrkan, vittnar om att de började åka mot platsen innan de ens beordrats dit. De begärde också att få använda förstärkningsvapen, vilket ska styrka att det fanns en hotbild som insatschefen inte tagit på allvar.

De tre poliser som sköt mot Eric Torell genomförde inte några livräddande insatser på plats. Det var först när instansstyrkan kom som man närmade sig Eric Torell. Då ser de Erics vapen som ligger på marken, med pipan riktad mot dem. När de petar undan det förstår de direkt att det inte handlar om ett äkta vapen.

– Det här är en väldigt tragisk händelse för alla involverade. Jag måste dock bortse från de känslor som den framkallat, konstaterade Martin Tidén.