Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kafe-och-krog-i-stockholm-stangs/

STHLM

Kafé och krog i Stockholm stängs

Framför allt hade kommunens miljöförvaltning synpunkter på trängsel på verksamheternas uteserveringar.
Framför allt hade kommunens miljöförvaltning synpunkter på trängsel på verksamheternas uteserveringar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett kafé i city och en krog på Södermalm i Stockholm stängdes på lördagen av regionens smittskydd. Verksamheterna har inte gjort tillräckligt för att stoppa smittspridning, framför allt rörde det sig om trängsel på uteserveringar. 

Det rör sig om krogen Neverland som ligger i Söderhallarna på Medborgarplatsen och Café Ragazzi på Drottninggatan. Stockholms kommuns miljöförvaltning har gjort tre, respektive två besök hos verksamheterna som menar att de inte åtgärdat bristerna på ett tillfredsställande vis. 

På båda platserna rör det sig främst om trängsel på uteserveringarna. På krogen har borden stått så pass tätt tillsammans att fysisk distansering inte kan hållas. På kaféet skriver inspektörerna att det funnits markeringar på vissa bord som en signal om att dessa inte ska användas, detta har dock inte följts. 

Det är kommunen som genomför inspektionerna och, om ingen förbättring visas, anmäler verksamheter som inte uppfyller Folkhälsomyndighetens regler för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset till regionen. Smittskyddet inom regionen kan då fatta beslut om att stänga verksamheten. 

Verksamheterna ska stängas med omedelbar verkan, enligt smittskyddets beslut. De kan överklaga beslutet. De kan också få öppna igen, om de åtgärdar bristerna som kommunen funnit på ett tillfredsställande sätt. 

Smittskyddet i Stockholm har totalt beslutat om 21 stängningar, sedan Folkhälsomyndighetens regler infördes. 19 av verksamheterna har fått öppna igen, efter nya inspektioner av kommunen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt