Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Källarinbrott – helt riskfritt för tjuvarna

Foto: Alamy

2 311 anmälningar – men bara fyra åtalade. Att begå källarinbrott i Stockholm är nästintill riskfritt. Polisens råd: Förvara inget i källaren som du inte vill bli av med.

I fjol ökade antalet inbrott i källare och vind i Stockholms län med nästan en femtedel jämfört med föregående år. Under första halvåret 2013 anmäldes 2 311 brott. Under samma tidperiod misstänktes sammanlagt 15 personer för brottstypen – fyra av dem åtalades. Det resulterade i en uppklaringsprocent på 0. Värst drabbat är city.

Polisen medger att inbrotten i källare och vind inte är ett prioriterat område:

– Vi ska gripa tjuvar, självklart. Men vi har inte så mycket resurser – samtidigt som vi ska prioritera allt, säger Thomas Bäckström, gruppchef på inbrottsgruppen i City.

Resursbrist är enligt polisen en förklaring till de dåliga resultaten. Några andra orsaker är att källare och vindar oftast nyttjas av många personer, vilket gör det svårt att säkra bevis. Lägg till att tjuven exempelvis kan hävda att han visst varit inne i förrådet – men att allt redan var borta – blir det ofta på sin höjd ett olaga intrång, menar Thomas Bäckström:

– Det är ett bötesbrott. Hur mycket kraft ska vi lägga på det? Självklart försöker vi utreda så långt vi kan, men det är väldigt svårt.

Faktum är polisen sällan åker ut och ens försöker säkra bevis. Sammanlagt gjordes 1 303 anmälningar om källar- och vindsinbrott i Stockholm city under 2013. Vid 27 av dessa tillfällen gjordes brottsplatsundersökningar.

Om brotten knappt utreds måste det vara ganska riskfritt att begå dem?

–  Ja, så blir det ju tyvärr, säger Thomas Bäckström.

Göran Kellner, utredningschef på försäkringsbolaget If är kritisk:

– Om man inte ens åker ut till brottsplatsen så kan man över huvud taget inte hitta några spår som kan knyta en gärningsman till brottet.

–  Polisen ser källarinbrott som en sak mellan brottsoffer och försäkringsbolag. Men man missar en viktig sak i det här, nämligen trygghetsfaktorn. Människor ska inte behöva vara rädda för att gå ner i sitt förråd eller tvättstuga.

Thomas Bäckström råder fastighetsägare att sätta upp kameror i förrådet och förstärka skalskyddet, göra det svårare för tjuven att komma in:

–  Lås kan man alltid klippa upp. Många förråd har bara hönsnät, tjuven kan andas på det så ramlar det ihop. Sedan så får man tänka sig för, vad ska man sätta i källaren? Inte nya slalomskidor för 15 000. Man måste tänka lite längre om man vill ha sina grejer i fred, säger Thomas Bäcksröm.

Samtidigt som källarinbrotten har skenat, minskade antalet bostadsinbrott i länet med fyra procent. Poliser som DN har pratat med ser det som ett resultat av den särskilda länsgemensamma insatsen mot bostadsinbrott – som avslutades vid nyår.

– Tanken är att nu när vi haft en riktad verksamhet, fokuserat mot de allra värsta tjuvarna, så ska det få en ihållande effekt. Den kommer att hålla i sig ett tag men på längre sikt är det mer osäkert, säger Fredrik Gårdare, som lett insatsen.

Nu ska problemen hanteras lokalt i linjeverksamheten. Åke Bylund, gruppchef på länskriminalens seriebrottsgrupp, tror att nedläggningen kommer att få negativa konsekvenser:

– Skulle vi få en kvarvarande effekt är det bra, men jag tror inte att det blir så. Om man ger det lite tid kommer bostadsinbrotten att öka igen eftersom ingen längre arbetar riktat mot högaktiva gärningsmän i Stockholm län. De kommer att få jobba i fred.

Fakta. : Inbrott

Antal inbrott i bostadshus

Villor och lägenheter, länet.

Förändring från 2012: –4 procent.

2012: 6 147

2013: 5 911

Antal inbrott i källare och vind

Förändring från 2012: +18 procent.

Stockholms län. Preliminär statistik.

2012: 3 638

2013: 4 298

Sämre försäkringsskydd

Snittkostnaden för ett källar-/vindsinbrott för den drabbade uppgår till 8 700 kronor. Sedan förekommer det ibland stöld av egendom som inte ersätts på försäkringen. Försäkringsskyddet är inte lika starkt i förråd som i den egna bostaden. En vanlig hemförsäkring täcker inte stöldbegärlig egendom, såsom konst, smycken och kameror, som förvaras i förrådet. Kontanter och värdehandlingar täcks aldrig. Det mest spektakulära som stjäls i förråd är vapen, enligt If. Det mest ovanliga som stulits är glass.

Uppklarade brott första halvåret 2013

Bostad (villa och lägenhet):

2 629 anmälda brott under första halvåret 2013.

120 uppklarade brott samma period där misstänkt person finns, varav 95 åtalades.

Källare och vind:

2 311 anmälda brott under första halvåret 2013.

15 uppklarade brott samma period där misstänkt person finns, varav 4 åtalade och 1 fick åtalsunderlåtelse.

* Personuppklarade brott innebär att en person har bundits till brottet genom åklagarbeslut om att väcka åtal, utfärda strafföreläggande (böter) eller meddela åtalsunderlåtelse. Källa: Brå

Många anmälningar – få undersökningar

Så många anmälningar om inbrott i källare och vind gjordes i City 2013, och så många gånger har polisens lokala brottsplatsundersökare i City, Lokus, gjort brottsplatsundersökningar vid källar- och vindsinbrott 2013.

Anmälningar (Undersökningar)

Januari 199 (6)

Februari 146 (0)

Mars 107 (7)

April 124 (4)

Maj 100 (1)

Juni 79 (2)

Juli 70 (0)

Augusti 94 (0)

September 93 (0)

Oktober 110 (5)

November 107 (1)

December 75 (1)

Januari 2014 109 (4)

Polisens brottsplatsutredare om hur ofta de åker på källar/vindsinbrott:

”Det är inte ofta vi är på vind/källarinbrott. Det är nog flera månader sedan jag var på ett sådant. Källare och vindar är ofta smutsiga, det försvårar en undersökning. Saker är utrivna och ligger huller om buller. Vet inte vad det ger i ett senare skede om det skulle bli träff på något, olaga intrång? Det ska väl inte vara något hinder i och för sig, men källare och vind är lågprioriterat. Har vi inget annat att göra så kan det bli en undersökning.

”Inte så ofta. Jag vet att jag var på ett i slutet av december. Det är mest när det står om någon särskild omständighet i anmälan. Typ att det finns blod, skospår, kvarlämnade föremål som kan vara intressanta för dna. Det jag var på i december var för att målsägaren såg fingerspår på en kartong. Ofta är källar- och vinds-inbrott så gamla när de upptäcks. Men är det färska inbrott så åker vi ut även om det inte blir så ofta.”

”Ingen gång den senastemånaden. Bara varit i källare eller vindar om det finns till exempel blod att säkra inne i förråden och om det på något sätt då kan styrkas att ingen annan än gärningsmannen eller målsägaren kan ha avsatt det. Annars finns det ju ingen anledning att lägga ner en massa jobb (om det kan vara vem som helst som kan tänkas ha blött på platsen).”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.