Täby kommun bröt mot lagen vid försäljningen av Tibble gymnasium. Det anser kammarrätten i en dom och upphäver beslutet att sälja gymnasieskolan. Enligt rätten såldes skolan för billigt.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:01
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kammarratten-forsaljningen-av-tibble-gymnasium-var-olaglig/
Kammarrätten: Försäljningen av Tibble gymnasium var olaglig

Ända sedan skolan i maj 2007 såldes till det privata företaget Tibble Fristående Gymnasium, som ägs av skolans rektor och en lärare, har det stormat kring beslutet. Privatiseringen väckte motstånd bland personal, elever och kommunpolitiker i Täby. Alla partier utom Moderaterna bojkottade det extrainsatta fullmäktigemöte där beslutet klubbades igenom. Beslutet överklagades till länsrätten och sedan vidare till kammarrätten.
En av orsakerna till kontroversen är värderingen av den stora och väletablerade gymnasieskolan. Skolan värderades till 9,2 miljoner kronor, vilket motsvarade värdet av inventarier och utrustning. Kommunen tog inte betalt för det mervärde som utgjordes av skolans varumärke, elever och lärarkompetens. Det totala värdet översteg 9,2 miljoner kronor, slår nu kammarrätten fast i sin dom. Täby kommun har sålt skolan för billigt och därmed lämnat ett individuellt stöd vilket är olagligt enligt kommunallagen, skriver rätten.
Kammarrätten underkänner också den privatisering av hemtjänsten i Rågsved och Hagsätra i södra Stockholm som skedde 1 april 2008. Även där uppgick priset endast till värdet av inventarierna.
Försäljningen av Tibble gymnasium har tidigare prövats i länsrätten, som dock gjorde en annan bedömning.
- Länsrätten ansåg att Täby kommun har följt lagen, eftersom de har gjort en värdering av inventarierna. Det räckte enligt rätten att inventarierna har värderats korrekt. Men kammarrätten säger att även andra värden borde ha räknats in, säger Gabriella Loman, kammarrättsråd till DN.se.
Domen i kammarrätten är troligen den första i sitt slag, vilket innebär att det kommer att bli vägledande för framtida fall, enligt Gabriella Loman.
Hur domen kommer att påverka Tibble gymnasium är för tidigt att säga, anser Leif Gripestam (M), kommunalråd i Täby. Kommunens jurister ska analysera domen efter påskhelgen.
- Ett alternativ för oss är att överklaga till regeringsrätten. Det här är ett oväntat beslut med tanke på att länsrätten kom till helt motsatt slutsats. Det visar hur juridiskt komplicerad frågan är, säger Leif Gripestam (M).
Han anser inte att Täby kommun gjorde fel vid försäljningen av Tibble gymnasium.
- Med den kunskap som fanns vid tillfället fattade vi ett riktigt beslut. Sedan har det gjorts utredningar efteråt av Statskontoret och Sveriges Kommuner och Landsting som visar att avknoppningar ska ske på ett annat sätt, säger Leif Gripestam (M).
Oppositionsrådet Conny Fogelström (S), som är en av de personer som överklagade försäljningen, är glad över kammarrättens beslut.
- Det känns skönt att rätten är så tydlig i domen. Där görs klart att kommunpolitiker inte kan trixa med lagen. Det gäller både skollagen och principen om likställighet i kommunallagen, som förbjuder gynnande av enskilda personer. I det här fallet har ju enskilda gynnats när kommunen överlät det stolta flaggskepp som Tibble gymnasium utgör, säger han.
Täby kommun har nu tre veckor på sig att ansöka om prövningstillstånd i regeringsrätten.