Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kammarratten-tar-upp-fragan-om-flyktingarnas-boenden/

STHLM

Kammarrätten tar upp frågan om flyktingarnas boenden

Josef Alheraki och Ahmad Wani är två av dem som fått sova i tält.
Josef Alheraki och Ahmad Wani är två av dem som fått sova i tält. Foto: Lisa Mattisson

Kammarrätten har beslutat att ta upp frågan om hur länge en kommun måste ta ansvar för nyanlända migranters och flyktingars boende. Detta sedan Miljöpartiet i Lidingö överklagat ett beslut i Förvaltningsrätten. Samtidigt rekommenderar nu Solna stad 15 personer att söka hjälp hos socialförvaltningen sedan de inte längre har någonstans att bo.

Clas Svahn
Rätta artikel

Frågan om hur länge en kommun ska ansvar för nyanländas boende blev akut i Solna i helgen då 15 flyktingar och migranter tvingades lämna sina boenden på Bredkilsbacken efter två år då deras kontrakt gått ut. De 15 bor sedan i fredags i tält.

– De är välkomna att söka hjälp hos socialförvaltningen för att få fortsatt stöd då det gäller att hitta nya bostäder, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig i Solna stad.

Solna är en av flera kommuner som tolkat bosättningslagen från 2016 som att kommunens ansvar upphör sedan den tvååriga etableringstiden tagit slut. Något Förvaltningsrätten gav kommunen rätt i genom ett beslut från i mars i år.

Just nu avgörs frågan om Lidingö stad gjorde rätt när man beslutade att säga upp hyreskontrakten för nyanlända sedan etableringstiden tagit slut. I mars i år fick staden rätt i Förvaltningsrätten men beslutet överklagades av Miljöpartiet i Lidingö och Kammarrätten har nu beslutat att ta upp frågan till prövning.

Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet i Lidingö, säger att det är viktigt att bosättningslagen prövas och att det blir klart hur länge kommunen ska ansvar för de nyanlända.

– Grundorsaken till att Miljöpartiet överklagar är att bosättningslagen är skriven utan att någon tidsgräns finns angiven. Där står bara att kommunerna har ansvaret för att ge de nyanlända en bostad. Nu har kommunen valt att tolka det som att dess ansvar upphör när etableringstiden upphör.

Patrik Sandström (MP).
Patrik Sandström (MP). Foto: Orlando G Boström

– Vi menar att detta är verkligt dåligt för integrationen. Här får människor lämna sina utbildningar, sina praktikplatser, barnen får lämna sina skolor och förlorar sina kompisar. Bara för att de inte längre har någonstans att bo.

Hur anser Miljöpartiet att kommunen ska lösa detta? Det kommer att kosta pengar om en kommun ska fortsätta att ta ansvar också efter två år?

– Vi har föreslagit att staden ska ha en individuell prövning som underlättar integration och har ett barnperspektiv. Det här är något staden ska betala för och kanske också regeringen som varit otydlig när det gäller bosättningslagen, säger Patrik Sandström.

Läs mer: Efter två år tvingas Josef bo i tält – får inte förlängt kontrakt 

Läs mer: ”Vi kommer inte att erbjuda dem några bostäder”