Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Kan man inte bara få ha sin kropp i fred?”

Underkläder, kurvor, tatueringar, roller derby, brasiliansk Jiu-Jitsu. Burlesque, resor, barn x3. Samt idéspruta med mundiarré. Det är presentationen som ges av apan.satt.i.granen - ett instagramkonto med 31.000 följare.

Personen bakom är Anna Davidsson, född 1981, som faller inom apans år i det kinesiska horoskopet.

– Jag får ofta kommentarer från kvinnor som känner sig peppade av mina bilder. De kan skriva saker som ”tack vare dig vågar jag visa mig i linne i sommar”. Många ser mig nog som en ”social media influencer”, men det är inget jag jobbat för att bli. Jag är bara en vanlig knegare som lägger upp bilder från min vardag, säger Anna Davidsson från hettan på balkongen i Rågsved.

”Vanlig knegare” är lika med gymnasielärare i Annas fall. Vilket innebär ett långt sommarlov - med undantag för dagarna då hon jobbar extra i en underklädesbutik på Södermalm. Kläder, och särskilt underkläder, är ett stort intresse, säger Anna som postar en hel del bilder på sig själv i spetsiga kreationer i sitt instagramflöde. Kombinationen av inlägg om vardagligt förortsliv och att hon visar upp sin kropp på ett så ogenerat vis, tror hon är en stor anledning till det höga antalet följare.

– Skulle en smal person lägga upp bilder på sig själv i bikini skulle ingen bry sig. Men eftersom det inte finns lika många överviktiga som gör det har jag blivit lite av en symbol för kvinnor som känner igen sig i mig. Men det har aldrig varit min avsikt.

En människas identitet sitter väl inte i kroppen? I alla fall inte hos mig.

Nej, någon symbol för ett visst kroppsideal eller ens kroppsaktivist kallar sig inte Anna Davidsson. Att skrika ut att man älskar sin kropp, är inget Anna går i bräschen för - det räcker gott med att acceptera den som den är. För henne är nämligen kropp och vikt lite av en icke-fråga, ämnen hon egentligen tycker är rätt ointressanta att prata om. Då finns det betydligt viktigare saker att fokusera på, säger hon när vi stuvar in döttrar, hund och badväska för att bege oss till favoritbryggan vid Ågesta, ett naturistbad söder om stan.

– Visst är det bra att det skrivs en sådan här serie, men i den bästa av världar hade den inte behövts. En människas identitet sitter väl inte i kroppen? I alla fall inte hos mig. Min personlighet och självkänsla förändras inte för att min vikt gör det.

Ändå, menar hon, finns det normer och osynliga regler som gör att vi ska känna att självkänslan sitter i kroppen. Anna berättar om hur hon ibland kan vara på strålande humör och känna sig hur fin som helst - tills hon ställer sig på vågen.

– Så slås jag ner av siffrorna som enligt normen är för höga och som säger att jag är fel.

I 20-årsåldern hade Anna en ätstörning som gjorde att hon gick upp mycket i vikt. En jobbig tid där hon tampades med inre kval - och som dessutom blev värre av andras åsikter om hennes kropp. Hon minns ångesten hon kände när hon skulle åka hem till barndomsstaden Växjö över jul. Inte för högtiden som sådan, utan över vad andra skulle tycka om hennes viktökning. Och det blev som hon befarat: folk hade åsikter om hennes yttre.

– Det är konstigt att det finns så mycket idéer kring hur man ska se ut och inte. Kan man inte bara få ha sin kropp i fred? Det finns ett sjukligt behov av att kategorisera människor efter det yttre. Och det finns en nidbild av feta människor som lata, karaktärslösa och ohälsosamma. Som att sundhet sitter i vikten. Det finns väl många smala och vältränade människor som mår dåligt också?

Foto: Magnus Hallgren

Som en förortsbo, som tidigare bott i innerstan, ser Anna en viss skillnad i kroppsnormer lokalt. På Södermalm där hon bodde tidigare, tycker hon se sig se fler ”smala människor i motionsärenden” än ute i Rågsved. Men skillnaden är subtil, säger hon. Då pekar hon hellre på hur universellt det verkar vara att ha kroppskomplex - åtminstone bland kvinnor.

– Förra helgen mötte jag två romska kvinnor som letade efter kläder i grovsoprummet. De bjöd med mig hem till deras koja i skogen. Fast de är fattiga och inte har överflöd av mat, sa de: ”Hurray, it's friday and no diet” (”hurra, det är fredag och ingen bantning” reds. översättning). Och i underklädesbutiken möter jag ofta äldre kvinnor som ojar sig när de nyper sig i skinnet i omklädningsrummet. Fast de knappt har något att nypa i.

I underklädesbutiken möter jag ofta äldre kvinnor som ojar sig när de nyper sig i skinnet i omklädningsrummet.

Det är dags för ett bad från bryggan vid Ågesta. Innan Anna tar språnget ut i det blå frågar jag henne om vad hon ska tala om när hon föreläser på Fredrika Bremer Förbundets Apelrydsseminarium i Båstad i augusti. Temat för året är hälsa och jämställdhet.

Vad är hälsa för dig?

– Att må bra i kropp och själ. Och att vara glad, tillfreds och levande. Det vikiga är att inte bry sig så mycket om vad andra tycker, utan att rikta fokus mot sig själv. Kör på det du mår bra av, men sluta lägga så mycket fokus på hur kroppen ser ut. Det viktiga är väl att den fungerar.

Vad tycker du? Gå med i Facebookgruppen ”Snacka om kropp!” och diskutera.

Foton i text: Magnus Hallgren

Fakta.Anna Davidsson

Bor: Rågsved

Ålder: 36

Yrke: Gymnasielärare

Badplats: Ågesta naturistbad

Om serien. Kroppskampen

Det är högsäsong för kroppen – och det inte bara årstidsmässigt. I en tid där sundhet och träning blivit status, investerar många tid och pengar i sin kropp. Samtidigt växer motståndet. Så kallade kroppsaktivister som opponerar sig mot rådande normer: fettfobi, hälsohets och skönhetsideal. I en sommarserie träffar vi stockholmare som tänkt till kring ämnet kropp – på någon av stans badplatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.