Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Kan utmana till att göra på ett annat sätt”

Syftet med lägre lönepåslag till skolor som underpresterar är enligt staden att jämna ut löneskillnader och utmana lärare att tänka nytt. – Det kan uppmuntra och utmana lärare att göra på ett annat sätt, säger Håkan Edman, grundskoledirektör.

 

Enligt grundskoledirektör Håkan Edman är det flera faktorer som tagits i beaktning när man räknat ut vilka skolor som ska få lägre respektive högre löneutrymme – bland annat lärarnas ursprungliga löneläge i kombination med elevernas resultat och socioekonomiska förutsättningar.

De skolor som får en mindre lönepott att dela på är skolor där lärarnas löneläge ligger på kommunens genomsnitt eller över och där staden tycker att man borde ha uppnått ett bättre resultat utifrån förutsättningarna.

– Vi premierar inte de skolor som redan ligger på ett högt löneläge, utan tar hänsyn till vilka förutsättningar skolan jobbar under, säger Håkan Edman.

– Det är inget som skiljer sig från en löneförhandling på en arbetsplats där några hamnar över snittet och andra under.

Varför ska lärarna sota för elevernas dåliga prestationer?

– Det kan uppmuntra men också utmana lärare att göra på ett annat sätt.

Du tror att effekten blir positiv för lärarna alltså?

– Nej, inte på individnivå men på skolnivå kan det få den funktionen, att man resonerar kring en förnyad diskussion.

Vad säger du till de lärare som känner sig brännmärkta och tappar arbetslusten?

– Om de arbetar bra finns det all möjlighet för rektorerna att höja den individuella lönen mer än de 3,7 procent som är genomsnittet för skolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.