Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kand-graffitimalning-i-ragsved-gar-inte-att-radda/

STHLM

Känd graffitimålning i Rågsved kommer inte att räddas

Graffitiverket ”Highway” målades delvis över i somras.
Graffitiverket ”Highway” målades delvis över i somras. Foto: Henrik Montgomery/TT

I somras blev ett anrikt graffitiverk i Rågsved delvis övermålat av misstag. Händelsen väckte starka känslor och Stockholms kulturborgarråd var en av många som ansåg att muralmålningen från 1989 borde bevaras. Men enligt stadsbyggnadskontoret kommer verket inte räddas, skriver Mitt i.

Reaktionerna blev högljudda när det i augusti förra året visade sig att målningen i Rågsveds centrum delvis målats över med blå färg. Verket ”Highway” målades 1989 av crewet Still Heavens Only Force (SHOF) och är enligt uppgift en av de äldsta bevarade graffitimålningarna i världen.

Övermålningen var ett misstag – den egentliga avsikten var att måla över en helt annan väggyta – och flera ortsbor och graffitimålare engagerade sig för att tvätta bort den blå färgen.

Mårten Bergman och Pierre Tsappos engagerade sig för att rädda målningen.
Mårten Bergman och Pierre Tsappos engagerade sig för att rädda målningen. Foto: Kevin Chang

Även Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) beklagade det inträffade och hoppades att målningen skulle kunna återställas.

Men stadsbyggnadskontoret konstaterar efter en utredning att verket inte kommer att räddas. Mitt i skriver att man har gjort bedömningen att övermålningen är en bygglovspliktig åtgärd och man vill nu att fastighetsägaren återställer väggen så att den ser ut som den gjorde innan ”Highyway” uppfördes 1989.

Detta kan komma att genomföras så tidigt som i maj uppger en handläggare för tidningen.

En bild från 2017 visar hur målningen ”Highway” såg ut innan den målades över.
En bild från 2017 visar hur målningen ”Highway” såg ut innan den målades över. Foto: TT

Mårten Bergman, en av dem som arbetat flitigt för att försöka återställa graffitimålningen, säger nu till Mitt i att ”Highway” är att betrakta som ett kulturarv. 

– Det går inte bara att måla över. Är det någon som ställer sig där och målar så får man stoppa det, som vi gjorde sist, säger han.