Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kand-toppchef-vrakt-fran-lyxlagenhet-misstanks-ha-betalat-miljoner-for-kontrakt/

STHLM

Känd toppchef vräkt från lyxlägenhet – misstänks ha betalat miljoner för kontrakt

En välkänd chef inom näringslivet misstänks ha betalat miljoner för att komma över ett kontrakt till en sjurumslägenhet. Foto: Christine Olsson/TT

En känd näringslivschef har vräkts från sin hyreslägenhet på Östermalm i centrala Stockholm. Hyresvärden Svenska Bostäder hävdar att kvinnan har betalat 2,4 miljoner för att komma över kontraktet till sjurummaren. 

Rätta artikel

I veckan togs ärendet upp i Hyresnämnden i Stockholm, som tidningen Hem & Hyra var först att berätta om. Hyresvärden Svenska Bostäder sade upp hyresavtalet med den 57-åriga toppchefen eftersom de menar att det finns bevis för att hon har lämnat osanna uppgifter i samband med lägenhetsbytet 2014 och har betalat svart för kontraktet.

Kvinnan är en av Sveriges mest omtalade personer och har haft en lång välbetald karriär i toppskiktet av svenskt näringsliv och på flera myndigheter. Fram till juni 2014 bodde hon i en bostadsrätt på 237 kvadratmeter i ett av Stockholms mest fashionabla områden. Efter försäljningen, som inbringade nästan 30 miljoner kronor, flyttade hon till en hyresrätt på 85 kvadratmeter på Östermalm. 

I september 2014 fick det allmännyttiga bostadsbolaget Svenska Bostäder in en anmälan om ett lägenhetsbyte. Toppchefen ville byta sin trea mot deras 266 kvadratmeter stora hyreslägenhet på sju rum och kök belägen i samma stadsdel. Personen B som hade kontraktet uppgav att han hade för avsikt att flytta till trean.

Bytet godkändes och den 1 oktober flyttade kvinnan in hos allmännyttan. 

Två senare skulle fastigheten renoveras och kvinnan fick erbjudande om flera evakueringslägenheter. Men hon kunde inte acceptera något av förslagen från hyresvärden på grund av sitt väldigt omfattande bohag. Detta väckte misstankar hos bolaget eftersom hon hade flyttat från en ”relativt liten” trerummare.

Svenska Bostäder började nysta i bytet och uppdagade en flyttkarusell där trerummaren verkade ha använts för skenbyten av en rad personer, inklusive toppchefen.

Fastigheten med trerummaren ägdes vid bytet 2014 av ett bolag med en ensam styrelseledamot A som även var hyresvärd och som hade gett goda referenser om toppchefen till Svenska Bostäder.

Mannen B, som hon skulle byta sjurummaren med, var folkbokförd på trerummaren mellan oktober 2014 och maj 2015 , men enligt Svenska Bostäder hade B redan i maj 2014 köpt en bostadsrätt och bolaget menar att han därför aldrig hade för avsikt att flytta till hyrestrean.

Dessutom folkbokförde sig A på samma lägenhet två månader efter bytet, i december 2014.

I april 2015 omvandlades fastigheten med trean till bostadsrätt och vid den tidpunkten var tre personer folkbokförda på adressen: Männen A och B samt dennes hustru. Den som enligt röstlängden bodde i trean och som sedan köpte den var A. 

Svenska Bostäder menar att detta bevisar att varken toppchefen eller mannen B har bott i trean utan att den bara har använts till skenbyte och i syfte att lura till sig en attraktiv lägenhet i en av Stockholms mest populära stadsdelar. Bolaget hävdar också att kvinnan har betalat 2,4 miljoner kronor för hyreskontraktet på sjurummaren.  

Eftersom kvinnan har lämnat osanna uppgifter har de sagt upp hyreskontraktet med omedelbar verkan. 

Toppchefen förnekar att hon har betalat svart för sjurummaren och hävdar att allt har gått rätt till. Pengarna har hon lagt på renovering av hyresrätten. 

Trean har även använts av ytterligare en person för att byta till sig en annan lägenhet i Stockholms innerstad – samtidigt om toppchefen var folkbokförd där, enligt Svenska Bostäder. 

Hyresnämndens beslut om vräkningen kommer efter påskhelgen. 

Läs mer: Köp av hyreskontrakt kan ge fängelse