Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/karin-frid-motet-med-victoria-var-inget-annat-an-magiskt/

STHLM

Karin Frid: Mötet med Victoria var inget annat än magiskt

Jättenäckrosen Victoria, här under sin andra dag av blomning då blombladen skiftat från vitt till rosa. Foto: Karin Frid

Bergianska trädgården 15:21

Det finns en magi i den här staden. Men den var banne mig svår att hitta. Första gången jag var i närheten blev jag avvisad. Det tog över ett år innan jag försökte närma mig igen. En solig dag fann jag mig dock nyfiket trevandes utanför på nytt, och denna gång kom jag in.

Det var otroligt varmt ute så jag blev snabbt ensam i det runda rummet. Den kvava luften gjorde det lite svårt att andas och jag gick runt hypnotiserad. I mitten tronade den, magin, också kallad Victoria. Nej, jag syftar inte på ett möte med kronprinsessan, utan på kronbladen som formar jättenäckrosen med samma namn.

Denna skapelse börjar blomma när det mörknar och har då vita blomblad. När morgonen gryr sluter den sig för att sedan kvällen därpå öppna upp på nytt, men nu med rosa blomblad (som sagt helt magiskt). Varje knopp blommar bara i två dagar. Allt detta upplyser mannen som vaktar entrén in till växthuset mig om när jag svettig och lyrisk kommer ut och vill veta allt om vad jag just bevittnat.

Tydligen byggdes dessa växthus enkom för Victorias skull, och sedan förra sekelskiftet finns alltså ett exemplar i Stockholm. Egentligen är hon en perenn, men i Sverige måste hon sås inför varje säsong. Fröna är svarta, stora som en ärta, och går dessutom att äta! Tänk att världens största näckrosart, en liten del av Amazonas, finns hos oss – jag tänker säga det en gång till – det är magiskt.

Karin Frid är inhoppande webbredaktör och reporter på DN och håller gärna flummiga brandtal om att växter har känslor och hennes kärlek till blad. Läs även om hur mycket hon tycker om att prata med främlingar i kollektivtrafiken.