Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Den här stan är full av modiga kvinnors fotspår

Birger Jarlsgatan 19.21.

Det sägs att Stockholm är en av ­världens mest jämställda huvudstäder. Bilden av staden präglas inte sällan av lattepappor som puttar barnvagnar över Götgatsbacken eller diskussioner om feministisk snöröjning.

Men dagar som denna är det värt att påminna sig om att stadens kvinnor bara har kunnat rösta i 96 av Stockholms 765 år. Det är också värt att komma ihåg att makt aldrig omfördelas av sig självt och att bara modiga röster kan föra utvecklingen framåt. Den här stan är full av modiga kvinnors fotspår.

Under den korta sträckan mellan Stureplan och Odenplan med tvåans buss passerar jag några av dem. Gömd bakom de vintergrå stammarna i Humlegården står statyn av Fredrika Bremer, som var först med att kräva kvinnors bemyndigande under mitten av 1800-talet. Tre stationer senare kör bussen förbi Ellen Keys park vid Jarlaplan, uppkallad efter författaren som kämpade för lika rösträtt – och som till slut själv fick rösta för första gången vid 72 års ålder. Jag kliver av vid Observatorielunden, där Stockholms högskola år 1889 utnämnde Europas första kvinnliga professor, matematikern Sonja Kovalevsky. Listan kan förstås göras längre.

Men trots en lång historia av framgångsrik kvinnokamp är vi långt från full jämställdhet i dag. Nätet flödar över av sexism och män tjänar fortfarande mer än kvinnor för lika ­arbete. I en film som fick stor spridning i helgen talade den polske EU-parlamentarikern Janusz ­Korwin-Mikke om att kvinnor borde tjäna mindre än män, eftersom det aldrig funnits en kvinna bland de hundra bästa i schack.

Så länge sådana åsikter ekar i maktens korridorer behöver vi dagar som denna.

Karl Dalén är sociala medier-redaktör och farligt tankspridd under promenader på Stockholms gator.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.