Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Karolinska avslutar samarbete med kritiserat konsultbolag

Karolinska universitetssjukhuset fick mycket låga omdömen av personalen i en egen arbetsmiljöenkät som genomfördes i december.
Karolinska universitetssjukhuset fick mycket låga omdömen av personalen i en egen arbetsmiljöenkät som genomfördes i december. Foto: Fredrik Funck

Karolinska universitetssjukhuset organiserar om i sjukhusledningen. Produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla, med starka kopplingar till Boston Consulting Group, fråntas det operativa ansvaret. Sjukhusets samarbete med konsultbolaget avslutas, efter DN:s granskning.

DN har i flera artiklar berättat hur Karolinska universitetssjukhuset använder en stor del av budgeten till inköp av konsulttjänster. Sedan 2010 har sjukhuset spenderat nära en miljard kronor på köp av enbart managementkonsulter. Efter DN:s avslöjande att 90 miljoner kronor 2016 betalades till bolaget Boston Consulting Group, BCG, som har starka kopplingar till personer i sjukhusledningen, restes krav bland annat från Miljöpartiet att avtalet med konsultbolaget skulle avbrytas. BCG leder en omdiskuterad omorganisation. Läkare har vittnat i DN om hur konsulterna på sjukhuset blivit som ett filter mellan personalen och sjukhusledningen. Nu har sjukhusledningen beslutat att samarbetet med BCG ska avslutas.

Läs mer: Konsultkostnaderna skjuter i höjden på Karolinska universitetssjukhuset

– Samarbetet kommer att avslutas inom den närmaste framtiden, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Och när är det?

– Före sommaren.

Enligt sjukhuset beror beslutet på att arbetet med den nya konsultledda organisationen, verksamhetsmodellen, kommit långt. Sjukhusledningen har även beslutat om omtag i organisationen som innebär personförändringar.

Foto: Johan GarstenProduktionsdirektör Andreas Ringman Uggla, som även kunnat titulera sig operativ direktör, fråntas sina operativa arbetsuppgifter. Enligt sjukhuset ska en ny roll som operativ direktör och biträdande sjukhusdirektör tillsättas. Rekrytering påbörjas inom kort.

DN har vid upprepade tillfällen försökt att få en intervju med sjukhusdirektör Melvin Samsom och styrelseordförande Anders Ekblom om förändringarna, men ingen har velat svara på DN:s frågor.

– Det handlar om att vi vill öka fokus på de utmaningar vi har med vårdkapaciteten och den dagliga driften. En del arbetsuppgifter kommer att föras över till den nya rollen, säger Kim Sjölund.

Enligt sjukhuset handlar det om att Karolinska måste fokusera mer på andra saker. Sjukhuset har, som DN berättat, stora problem med stängda vårdplatser, på grund av personalbrist. Under 2016 ställdes 2 200 planerade operationer in, en tredjedel på grund av resursbrist. På Nya Karolinska står många vårdplatser tomma.

– Syftet är att öka fokus på koordinering och förståelsen för vårt komplexa vårdinnehåll, säger Kim Sjölund.

När läkarföreningen i mars presenterade en egen arbetsmiljöenkät visade den på ett mycket lågt förtroende för sjukhusledningen, vilket DN berättat. Bara tre procent av 1 300 läkare svarade ja på frågan om de hade förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom. Bland svaren namngavs Andreas Ringman Uggla som en person som påverkar förtroendet för sjukhusledningen negativt, på grund av sina kopplingar till Boston Consulting Group, där han tidigare varit anställd som konsult. Ringman Ugglas koppling till BCG avslöjades i Sveriges Radios Kaliber i november. Frågor om delikatessjäv har rests då Ringman Uggla nu är sjukhusets referens och kontaktperson mot BCG, där kontakten mot sjukhuset är hans tidigare mentor Stefan Persson. Även sjukhusets egen arbetsmiljöenkät, som genomfördes i december, gavs sjukhuset mycket låga omdömen av den egna personalen, i jämförelse med landstingets övriga verksamheter.

Enligt Karolinska kommer Ringman Uggla att finnas kvar i sjukhusledningen som produktionsdirektör och bland annat fortsätta som chef för en sjukhusets utvecklingsavdelningar. Sjukhuset har inte velat svara på om förändringen hör ihop med förtroendefrågan.

Fakta. Karolinska och ­konsulterna

Karolinska universitetssjukhuset spenderade 356 miljoner kronor på köp av konsulttjänster förra året. Den största delen, 130 miljoner kronor, gick till Ernst & Young, följt av 90 miljoner kronor till Boston Consulting Group, BCG.

Boston Consulting Group är ett amerikanskt multinationellt konsultbolag som bland att står bakom organisationsmodellen värdebaserad vård, som ett nytt sätt att styra och mäta vården. Sveriges Radios Kaliber visade i en granskning i november hur BCG fått alltmer inflytande på Karolinska universitetssjukhuset.

Krav på att samarbetet ska avbrytas har tidigare rests från Socialdemokraterna och Läkarföreningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.