Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

"Karolinska bryter inte mot vårdavtalet"

Karolinska universitetssjukhusets direktör Birgir Jakobsson ”blev tagen på sängen” av Filippa Reinfeldts utspel – som han menar är helt fel. – Jag ska prata med henne. Samtidigt ger han sin syn på kritiken från personalen – och Stockholms stora brist på vårdplatser.

Birgir Jakobsson på Karolinska universitetssjukhusets menar att uppgifterna från landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) om att sjukhuset inte följt avtalet med landstinget är ”helt felaktiga”.

– Det framställs som om Karolinska bryter mot vårdavtal, vilket vi inte gör. Att vi dessutom ska ha fått fyra nya miljarder på fem år – det är inte min bild av verkligheten. Vi har fått en anslagshöjning på 2,3 miljarder, men det är kompensation för prisökningar och ökat antal patienter. Inte nya pengar, säger Birgir Jakobsson.

1 Patienter och personal drabbas av bristen på vårdplatser. Varför lyckas ni inte hålla alla platser öppna?

– Man måste ha lite perspektiv. Vi har 1 348 vårdplatser, av dessa är 1 268 disponibla. Vi har alltid 30–50 platser stängda på grund av olika saker som epidemier, ombyggnad, vattenskador. I dag är mellan 50 och 60 stängda på grund av sjuksköterskebrist. Så här års har vi en exceptionell anhopning av alla möjliga infektioner, och min känsla är att marginalerna blir mindre och mindre för att hantera de här topparna. Men även om vi haft fler antal vårdplaster räddar inte det vårdsituationen i Stockholm, där det kan behövas uppemot 500 nya platser.

2 Både sjuksköterskor på hjärtkliniken, personal på akuten och barnmorskor har vittnat om att de inte kan bedriva en säker vård. Kommentar?

– Jag har förståelse för att alla nu är väldigt ansträngda och sträcker sig till det yttersta för att ge säker vård. Jag har förståelse för oron och samtidigt stor beundran för att den här organisationen alltid i krislägen sträcker sig till det yttersta.

– Om jag fick klara och tydliga indikationer på att patientsäkerheten vore hotad så skulle jag stänga verksamheten. Däremot är det många som talar om att vi kör på marginalerna och det gör vi i de här lägena.

3 Det du säger stämmer inte överens med vad din personal säger. Litar du inte på dem?

– Det är min roll att be om fakta. Vi har avvikelserapporter på sjukhuset och hittills har jag inte fått en enda sådan avvikelse om att patienten kommit till skada.

4 Filippa Reinfeldt säger att hon är besviken på er. Hur vill du kommentera det?
– Jag kommenterar inte det över huvud taget. Jag ska prata med henne i stället.
5Men om ni och landstinget inte ens kan enas om fakta så har ni större problem än de vi redan diskuterat. Hur förklarar du det?

– Det förstår inte jag heller. Jag blev tagen på sängen faktiskt.

Detta har hänt

Den 8 december 2012 skrev vi om larmrapporten. Nu har DN i snart två veckor skrivit om krisen i vården. Alla Stockholms akutsjukhus, utom Sös, är överfulla.

I förra veckan försattes Karolinskas bägge akuter i akut beredskapsläge. I lördags fick barnmorskorna nog och startade ett uppror.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.